Ruşanu atrage atenţia că un salariu brut de 4.500 de lei reprezintă venituri nete de 3.000 de lei. „Gândiţi-vă că 4.500 de lei în ziua de astăzi înseamnă o mie de euro. Ca să consideri că o mie de euro este un venit exagerat într-o ţară a UE, nu cred că este foarte normal, foarte corect. Ar trebui un barem mult mai înalt, mult mai ridicat”, a argumentat vicepreşedintele PNL.
Din acest motiv, liberalul Dan Radu Ruşanu crede că nivelul de la care ar trebuie să se instituie o taxă de solidaritate ar trebuie să fie aproape de două ori mai mare. „Ar trebui să plece de la opt-nouă mii în sus şi de-abia atunci să discutăm despre această supraimpozitare”, a spus Ruşanu.
În plus, taxa ar putea fi contestată din punct de vedere al constituţionalităţii pentru că instituie o inegalitate de tratament între salariaţii din sectorul public şi cei din mediul privat. „Nu ştiu dacă se poate vorbi numai pentru bugetari, să faci această diferenţiere între bugetari şi restul salariaţilor din economie. Nu ştiu dacă este şi constituţional… Corect nu este în nici un caz, cel care lucrează într-o unitate bugetară şi are acest salariu după 25, după 30 de ani să fie impozitat suplimentar, iar în partea cealaltă, în economia privată, cineva care are acest venit să nu fie impozitat. Trebuie să realizăm faptul că la aceste salarii mari, să spunem, de o mie de euro pe lună, în sistemul bugetar ajung acei oameni care au o vechime şi o experienţă foarte mare”, a conchis Ruşanu.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 17 mai, la România TV, că Executivul analizează posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate în cazul bugetarilor şi pensionarilor cu venituri excesive, începând cu anul 2013.
„După cele două măriri salariale este posibil ca unii bugetari să aibă salarii mai mari decât în 2010. Atunci există o singură soluţie, pe care o voi discuta cu colegii mei Florin Georgescu, Daniel Dăianu, Liviu Voinea. Din punctul meu de vedere, trebuie să vedem cum facem ca veniturile excesive din zona bugetară, dar nu tăindu-le, eventual printr-o taxă specială, să poată să revină la nivel de normalitate. Dacă există venituri, fie că este vorba de salarii, fie că este vorba de pensii, care depăşesc în mod flagrant 100 de milioane de lei vechi, trebuie să găsim o soluţie, pentru 2013, de taxare de solidaritate”, a declarat Victor Ponta.