În 2008 nu mai puţin de 2.644 de elevi au reuşit să treacă de examenul de bacalaureat. În 2016, cu opt ani mai târziu, numărul absolveţilor a scăzut dramatic ajungând la 1.656.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu spun că s-a ajuns la această situaţie din cauza a trei motive.
„În primul rând, natalitatea, care este în scădere, este unul din motivele care au dus la înjumătăţirea elevilor de clasa a XII-a care iau examenul de bacalaureat. În al doilea rând, vorbim despre elevii care nu au terminat clasa a XII-a, rămânând corigenţi la una sau la mai multe materii. Perioada de corigenţe se desfăşoară zilele acestea, urmând ca în momentul în care elevii vor finaliza clasa a XII-a să aibă opţiunea de a se înscrie la bacalaureat, sau de a se angaja direct pe piaţa muncii, fără bacalaureat. Un al treilea motiv îl reprezintă faptul că absolvenţii claselor a XII-a au posibilitatea de a-şi continua studiile la o şcoală postliceală şi fără a susţine examenul de bacalaureat, întrucât înscrierea la o astfel de unitate de învăţământ nu necesită o diplomă de BAC de la începutul cursurilor”, a spus Livia Creţulescu, purtătorul de cuvânt al IŞJ Sibiu, potrivit tribuna.ro
În judeţul Sibiu cifrele au oscilat de la an la an. Pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale există posibilitatea vizualizării rezultatelor examenului de bacalaureat încă din anul 2004, când în judeţul Sibiu au absolvit 2.644 candidaţi. Cifrele s-au menţinut constante până în anul 2008, când numărul absolvenţilor de bacalaureat a cunoscut o evoluţie, 2.966 de candidaţi promovând examenul maturităţii.
Anul acesta, doar 2.212 candidaţi au susţinut examenul de bacalaureat, 78,83% dintre ei promovându-l, adică 1.656 de absolvenţi.
Reducerea la jumătate a unei generaţii de absolvenţi în opt ani este o lovitură pentru sistemul universitar, dar poate fi o şansă pentru creşterea calităţii.