Ministerul Sănătăţii precizează într-un comunicat citat de Agerpres că este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuiește la Cluj-Napoca și care a călătorit în Republica Dominicană — zonă activă de transmitere a virusului Zika — în perioada 6-13 iulie. Bărbatul a avut un alt sejur în SUA în perioada 13-20 iulie și a sosit în România pe 21 iulie, precizează MS.
Pe 22 iulie, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată, iar pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, rezultatele care au ieșit miercuri dovedind prezența virusului Zika.
Ministerul Sănătății precizează că bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj.
Informații transmise de Ministerul Sănătăţii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activăa virusului Zika:
• Femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze aceasta situație medicului care monitorizează sarcina.
• Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii.
• Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 saptamani după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni.
• Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui săse prezinte la medical curant.