Corpul de control, la Spitalul Colţea. Ministerul Sănătăţii: Regretăm situaţia în care au ajuns pacienţii şi medicii

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, a precizat joi, în legătură cu incidentul de la Spitalul Colțea din Capitală, în care un pacient și doi medici au fost electrocutați în timpul unei intervenții chirurgicale, că este o situație anormală, iar managementul eficient al unei unități sanitare nu ar trebui să permită un asemenea lucru.
Filip Stan
28 iul. 2016, 16:35
Corpul de control, la Spitalul Colţea. Ministerul Sănătăţii: Regretăm situaţia în care au ajuns pacienţii şi medicii

„Acest management al unității, respectiv la Spitalul Colțea despre care vorbim, este în subordinea Administrației Spitalelor Municipiului București, respectiv în subordinea autorităților locale, adică Primăria Generală a Capitalei. Aceste două autorități sunt primele care au atribuții și răspunderea să verifice și eventual să sancționeze managementul unei unități aflate în subordinea lor”, a declarat presei Colintineanu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că acest lucru nu înseamnă că Ministerul Sănătății este „impasibil, că nu îi pasă, că nu-l interesează sau că și-a luat mâna” de pe spitale, precizând că MS va face un control la Colțea în cel mai scurt timp.

„Departe de noi această atitudine și departe de realitate aceste afirmații și vreau să spun asta cât se poate de clar: Nu e normală situația, regretăm situația în care au ajuns pacienții și medicii. Există anumite restrângeri apropo de verificări, în sensul în care DSP București nu are electricieni sau aparatură medicală să meargă să verifice dacă firele sunt încurcate sau dacă siguranțele sunt puse bine. De asemenea, Corpul de control al ministrului Sănătății se află în aceeași situație, singurele lucruri pe care le poate verifica sunt derularea contractelor de achiziții și de mentenanță. Este posibil și luăm în calcul includerea acestei tematici la controlul pe care l-am anunțat deja de multă vreme, la Spitalul Colțea”, a arătat Colintineanu.

Potrivit acestuia, controlul a fost întârziat de procedurile legale în vigoare care prevăd că membrii Corpului de control al MS nu intră într-un spital care nu este în subordinea directă a sa, fără un reprezentant al autorităților locale și fără hârtiile aferente.

„Această hârtie a sosit, controlul urmează să fie organizat în cel mai scurt timp și urmează să luăm în considerare să fie introdusă și verificarea acestor documente și contracte în tematica viitoare”, a susținut Colintineanu.

Întrebat de câte ori i s-a refuzat MS punerea la dispoziție a unui membru din administrațiile locale atunci când se intenționa un control la un spital, el a spus că nu a existat un refuz în mod concret, ci nu s-a primit răspuns.

„Au existat două, una a primit răspuns favorabil după preluarea mandatului de către noua conducere a Primăriei Generale a Municipiului București. În alt caz nu am primit răspuns și s-a făcut o nouă adresă”, a mai spus Colintineanu.

Doi medici de la Spitalul Colțea și pacientul pe care îl operau au fost electrocutați joi în timpul intervenției de unul dintre instrumentele folosite. Medicul primar orelist Marian Stamate, un medic rezident și pacientul s-au electrocutat în timpul operației cu un electrocauter.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Traseul din România care i-a impresionat pe britanici. Traversează zone spectaculoase și obiective turistice: “M-am hotărât deja să mă întorc”
Capital.ro
Fumatul interzis definitiv. Noua legislație intră în vigoare pe 1 noiembrie 2025. Se elimină țigările
Playtech.ro
Ce reguli trebuie respectate dacă vrei să îți construiești o terasă sau o anexă în curte
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cel mai bun piure cu pașii corecți. Zece greșeli de evitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Cine este șoferul microbuzului care a plonjat în Dunăre. Era turc și avea pașaport bulgăresc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pot confisca banii sau bunurile. Decizia pentru care românii merg la tribunal. Legea va fi schimbată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Al cincilea suspect în cazul furtului Coifului de aur de la Coţofeneşti, arestat! Anunțul momentului din Olanda
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă