Un nou studiu arată că consumul preparatelor mediteraneene, bogate în uleiuri, precum peştele şi fructele de mare, ajută la menţinerea sănătăţii.
Dieta urmată de oamenii din regiune a fost asociată, dintotdeauna, unei sănătăţi mai bune.
Dieta mediteraneană constă în multe fructe, legume, peşte, ulei de măsline şi nuci şi s-a dovedit că scade riscul de boli cronice. Regiunile mediteraneene au şi o rată mai scăzută a mortalităţii.
Cercetătorii a creat o piramidă alimentară, care arată că mesele principale trebuie să conţină întotdeauna cereale, fructe şi legume, iar zilnic trebuie consumaţi doi litri de apă.
Uleiul de măsline este principala sursă de grăsime şi se recomandă consumul moderatul al vinului, precum şi al peştelui, ouălelor şi al cărnii slabe.
În vârful piramidei se află zahărul, dulciurile, produsele de patiserie şi băuturile îndulcite, care trebuie consumate doar ocazional şi în cantităţi mici.
Cercetătorii, de la Universitatea Las Palmas din Gran Canaria şi de la Universitatea Navarra din Spai, au realizat un studiu pe parcursul a patru ani, despre obiceiurile alimentare ale celor peste 11.000 de studenţi din cele două universităţi.
Rezultatele au arătat că cei care ţineau o dietă mediteraneană aveau o calitate a vieţii superioară faţă de ceilalţi, în ceea ce priveşte sănătatea mentală şi fizică.
Studiul este publicat în European Journal of Clinical Nutrition.