Familia femeii căreia i s-a făcut o transfuzie greşită dă în judecată Spitalul CF2

Familia femeii căreia i s-a făcut o transfuzie greşită la Spitalul CF2 vrea ca vinovaţii pentru starea în care se află acum femeia să plătească pentru seria de erori pe care le-au comis. Soţul pacientei spune că medicii care se ocupau de aceasta au încercat să ascundă gafa comisă şi nici nu au luat măsurile necesare în timp util.
Romania TV
01 aug. 2016, 05:45
Familia femeii căreia i s-a făcut o transfuzie greşită dă în judecată Spitalul CF2

UPDATE: Starea pacientei de la Spitalul CF 2 căreia i-a fost administrat sânge dintr-o altă grupă și care a fost transferată la sfârșitul săptămânii trecute la Spitalul Universitar de Urgență București este staționară, a declarat, pentru Agerpres, managerul interimar al unității medicale, Dragoș-Virgil Davițoiu. Pacienta se află internată la secția ATI, fiind intubată și ventilată mecanic.

Nu intenționăm să o reoperăm. Sperăm să nu mai fie nevoie„, a spus managerul de la Spitalul Universitar.

Familia pacientei căreia i s-a făcut o transfuzie greşită de sânge dă în judecată Spitalul CF 2, unde s-a comis eroarea medicala. Femeia în vârstă de 39 de ani este în stare gravă. Soţul acesteia spune că ce mai mare supărare a sa este că a fost minţit de cei care au făcut greşeala şi că nu s-au luat măsuri mai din timp.

Bărbatul a povestit că trece prin momente de coşmar alături de fiul său şi că speră a vinovaţii să plătească, astfel că va da în judecată Spitalul CF 2.

Ancheta inspectorilor sanitari la Spitalul Clinic CF2 în cazul unei transfuzii greșite a relevat că a existat în mod clar o eroare de etichetare a testelor pretransfuzionale, iar pe de altă parte în spital nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operații, informează Ministerul Sănătății într-un comunicat referitor la raportul inspectorilor sanitari din cadrul DSP București după controlul de la unitatea sanitară.

Spitalul CF2 a fost amendat cu 30.000 de lei și inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unității de transfuzii.

„În data de 26 iulie, o pacientă în vârstă de 39 de ani a fost operată la Spitalul Clinic CF2 din București. Diagnosticul la internare al acesteia a fost cancer col uterin, mai precis neoplasm de col uterin în stadiu incipient. În timpul operației a existat o sângerare în limitele normale ale procedurii aplicate de echipa de chirurgi (operația Wertheim), iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie. Documentele puse la dispoziția inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) București atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv și etichetată cu numele pacientei de 39 de ani — transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București — care are grupa de sânge O I pozitiv. Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deși grupa acesteia de sânge este O I pozitiv. La aproximativ o oră și jumătate după intervenția chirurgicală s-au instalat primele semne de șoc hemoragic și hematurie. Pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare și a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii. Pacienta era conștientă la acel moment și a indicat ea însăși faptul că are grupa sanguină O I pozitiv. Atunci a fost realizată eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetată indicând ulterior grupa corectă. Echipa de chirurgi și ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei”, se arată în comunicatul MS.

Potrivit sursei citate, ancheta inspectorilor sanitari arată clar existența unei erori de etichetare a testelor pretransfuzionale și există semne paraclinice evidente care indică un diagnostic de hemoliză severă în urma administrării unei unități de sânge dintr-o grupă greșită. Cu toate acestea, din documente nu poate fi confirmată hemoliza severă pentru că nu a fost efectuat testul COOMBS, nefiind trimisă o probă la Centrul de Transfuzii Sanguine al Municipiului București, menționează comunicatul.

Totodată, inspectorii sanitari au mai probat că unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizată conform normelor legale în vigoare și că nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operații, iar registrele și evidențele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unității de transfuzii — în termen de 15 zile — având în vedere că deficiențele de dotare sunt minore, iar restul de măsuri ce trebuie luate se referă la procedurile interne. La expirarea termenului de 15 zile, inspectorii sanitari vor efectua o nouă verificare a UTS. În ceea ce privește măsurile de sancționare a personalului, procedurile sunt în continuare în derulare., precizează MS.

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
Băutura mai sănătoasă decât laptele de vacă care se găsește din ce în ce mai greu în România, deși în urmă cu mai mulți ani se producea în cantități mari. Un litru costă astăzi chiar și 15 lei
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Ordinul UE. România trebuie să aplice începând cu 3 august 2031
Playtech.ro
Dumnezeule, cât era de frumoasă și cum a ajuns să arate acum. Gabriela Spanic este de nerecunoscut
DailyBusiness
Se poate merge la hotel, pe litoral, cu 38 DE LEI PE NOAPTE! Care e cea mai ieftină stațiune
Adevarul
Creierul, unul dintre cele mai poluate țesuturi cu plastic, arată specialiștii: „Nu mai există niciun loc neatins”
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
De unde provine țuica. Istoria băuturii preferate a românilor
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Zodia care are o cumpănă până pe 29 august 2024. Evenimente marcante pentru acești nativi!
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Simona Halep, mesaj neașteptat, la aproape șase luni după soluționarea cazului de dopaj! Ce a postat tenismena în mediul online
Capital.ro
Putin a acceptat înfrângerea. Ucraina a reușit imposibilul: A fost cu siguranță un șoc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
Guvernul face noi precizări. Cine va primi INDEMNIZAȚIA SOCIALĂ MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...