Creşterea accelerată a numărului de garanţii din prima parte a acestui an a fost determinată de incertitudiile privind creditarea ipotecară ca urmare a dezbaterilor şi a introducerii legii dării în plată.
„Incertitudinile generate de dezbaterile publice şi ulterior de adoptarea dării în plată au contribuit în mare măsură la creşterea semnificativă de la începutul acestui an a numărului de solicitări de garantare în cadrul programului Prima casă. În continuare, potrivit solicitărilor formulate de către finanţatori, necesarul de garantare în cadrul programului rămâne în continuare la un nivel foarte ridicat„, au comentat reprezentanţii FNGCIMM.
Plafonul de garanţii pentru anul 2016 al programului Prima casă a fost suplimentat cu 500 mil. lei în luna mai. Băncile care au primit plafoane au fost Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Tran-silvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Crédit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank. Programul Prima casă a fost principalul motor al creditării ipotecare în ultimii ani. Stocul de credite ipotecare, atât în lei, cât şi în euro, ajungea la finalul lunii iunie la echivalentul a 55,6 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.
Citeşte şi Lovitură pentru români. Proiectul „Prima Casă” ar putea fi modificat sau eliminat