După ce a fost supusă unei intervenții chirurgicale ginecologice, unei femei i-a fost transfuzată o altă grupă de sânge decât cea pe care o avea în fapt, potrivit unui comunicat al Parchetului. În prezent, femeia a fost detubată de medici de la Spitalul Universitar, dar se află în continuare într-o stare destul de gravă.
Conform Ministerului Sănătății, o pacientă în vârstă de 39 de ani a fost operată la Spitalul Clinic CF2 din București în data de 26 iulie.
Diagnosticul la internare a fost cancer col uterin, mai precis neoplasm de col uterin în stadiu incipient. În timpul operației a existat o sângerare în limitele normale ale procedurii aplicate de echipa de chirurgi (operația Wertheim), iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie.
Citeşte şi Familia femeii căreia i s-a făcut o transfuzie greşită dă în judecată Spitalul CF2
Documentele puse la dispoziția inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) București atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv și etichetată cu numele pacientei de 39 de ani — transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București — care are grupa de sânge O I pozitiv.
Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deși grupa acesteia de sânge este O I pozitiv. La aproximativ o oră și jumătate după intervenția chirurgicală, s-au instalat primele semne de șoc hemoragic și hematurie.
Pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare și a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii. Femeia era conștientă la acel moment și a indicat ea însăși faptul că are grupa sanguină O I pozitiv. Atunci a fost realizată eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetată indicând ulterior grupa corectă. Echipa de chirurgi și ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei.
Citeşte şi Eroare de etichetare a testelor de sânge în cazul transfuziei greşite de la Spitalul CF2
Ancheta inspectorilor sanitari arată existența unei erori de etichetare a testelor pretransfuzionale și există semne paraclinice evidente care indică un diagnostic de hemoliză severă în urma administrării unei unități de sânge dintr-o grupă greșită.
Totodată, inspectorii sanitari au mai probat că unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizată conform normelor legale în vigoare și că nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operații, iar registrele și evidențele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.
În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unității de transfuzii — în termen de 15 zile.