Sindicaliștii SED LEX susţin că oficialii Ministerului Muncii nu își asumă elaborarea unor norme de aplicare unitară pentru toată administrația publică și nu respectă aspectele convenite cu reprezentanții sindicatelor în timpul negocierilor.
„Pe de o parte, Ministerul Muncii prezintă OUG nr. 20/2016 ca fiind o realizare a Guvernului, care va duce la o egalizare a salariilor după principiul muncă egală – salariu egal, iar pe de altă parte, în cadrul întâlnirilor cu reprezentanții structurilor de resurse umane din ministere, interpretează legea astfel încât de prevederile acesteia să nu poată beneficia decât un număr foarte restrâns de angajați„, transmite SED LEX.
Sindicaliștii atrag atenţia că vor declanşa acțiuni în instanță pentru încălcarea prevederilor legale. „Vor fi deschise aproximativ 150.000 de noi procese la nivel național pentru discriminările create de această ordonanță care continuă practica haotică din sistemul de salarizare„, potrivit SED LEX.
Mai mult, transmite SED LEX, sindicaliştii vor analiza dacă fapta Ministrului Muncii se poate încadra la abuz în serviciu și vor convoca Consiliul Unional al Alianței SED LEX pentru a decide calendarul acțiunilor de protest, urmând a solicita demisia Ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru.
„Fundamentarea acestei ordonanțe a avut trei motive principale: eliminarea inechităților, evitarea proceselor (implicit a plații despăgubirilor în cazul câștigării în instanță) și crearea unei baze corecte pentru o viitoare lege a salarizării – toate aceste trei motive sunt anulate de o interpretare verbală, profund discriminatorie, pentru care solicităm public o asumare din partea Ministrului Muncii, domnul Dragoș Pîslaru„, mai transmite SED LEX.
Citeşte şi: CRESC SALARIILE LA BUGETARI: Majorări pentru profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi