Cu toate ca 600.000 de calatori circula zi de zi cu metroul, in caz de incendiu in unele statii hidrantii sunt incuiati, cu geamuri din material imposibil de spart fara un ciocan, inexistent la fata locului. Una dintre neregulile cele mai grave, gasita si de catre reprezentantii ISU, a fost inexistenta usilor de evacuare, sau usile inchise, cum este aceasta de la statia Republica. Daca s-ar produce un incendiu de exemplu, oamenii n-ar avea pe unde sa iasa.
In statiile vechi hidrantii sunt greu de gasit, pititi sub scari, iar rarele butoane de alarma sunt tot incuiate si acoperite cu un material dur, imposibil de spart. Salvatorii povestesc si ei cat de dificile sunt interventiile in subteran.
„Avem de-a face cu un numar mare de calatori, pana la cateva sute care se pot gasi intr-o garnitura de metrou care, sa spunem, ramane blocata in interiorul tunelului. Discutam despre degajarea intensa de fum, care poate genera vizibilitate scazuta, poate genera panica in randul calatorilor si, implicit se ingreuneaza interventia noastra. In momentul de fata, sunt identificate 6-7 riscuri majore care se pot produce la metrou”, a declarat Daniel Vasile, capitan ISU Bucuresti-Ilfov, citat de stirileprotv.ro.
Dealtfel, dupa un control facut in luna mai, inspectorii i-au amendat cu 8.000 de lei pe cei de la Metrorex pentru ca turnichetii ingreuneaza evacuarea, usile se deschid in interior sau sunt blocate cu zavoare, nu exista lumini de urgenta sau culoarele de trecere sunt prea inguste din cauza magazinelor din statii. DETALII, AICI. Potrivit unor surse, Metrorex a contestat in instanta procesul verbal.
In replica, Metrorex sustine ca a demarat procedura de autorizare ISU, cel putin pentru o parte din statiile de metrou construite mai recent. „S.C. Metrorex S.A. are in vedere respectarea legislatiei in vigoare privind functionarea si siguranta metroului. Facem precizarea ca majoritatea statiilor de metrou au fost construite si puse in functiune etapizat inainte de anul 1990, perioada in care nu era necesar aviz ISU, acestea fiind executate conform Normelor de proiectare avizate la nivelul republican de la acea data. Respectand cerintele aplicabile inainte de anii 1990, Metrorex detine la momentul actual un numar de 31 de autorizatii si 4 avize PSI pentru tot atatea statii de metrou. Din cele 10 statii de metrou construite dupa 1998, sunt autorizate PSI 4 statii, iar pentru celelelte 6, la acest moment Metrorex lucreaza la elaborarea documentatiei de achizitie a serviciilor privind expertizarea si proiectarea lucrarilor ce vor fi identificate a se realiza ulterior. De asemenea, Metrorex are in vedere pregatirea documentatiei privind expertizarea tuturor statiilor de metrou, etapizat, pe loturi, in functie de sursele de finantare alocate de la bugetul de stat”, informeaza Metrorex.