Justiţia turcă a emis, joi, mandat pentru arestarea clericului musulman Fehtullah Gullen, un adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan aflat în Statele Unite şi acuzat de implicare în tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.
Ministerele de Externe şi Justiţie turce îl acuză pe imamul Gulen că ar fi complotat în cazul loviturii de stat eşuate, în urma căreia 265 de persoane şi-au pierdut viaţa, însă oficialităţile americane nu cred în această variantă.
Citeşte şi Turcia a trimis o a doua cerere de extrădare a lui Gulen din SUA
Potrivit procedurii cererii de extrădare, miniştrii de Externe şi Justiţie din Turcia ar urma să se depaseze în Statele Unite pentru a solicita extrădarea lui Fethullah Gulen – clericul musulman, fost prieten şi susţinător al actualului preşedinte turc, Recep Tayyip Erdogan. Gulen s-a stabilit în Statele Unite şi a fondat numeroase instituţii de învăţământ în diferite ţări la care învaţă musulmanii de pretutindeni.
Citeşte şi Tentativă de lovitură de stat în Turcia: Au fost emise peste 13.000 de mandate de arestare
Ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, l-a acuzat, joi, pe Gulen că acesta ar fi pus la cale încă de acum zece ani organizarea unei lovituri de stat în Turcia şi că, dacă aceasta ar fi reuşit, s-ar fi întors în Turcia, scrie The Guardian. Ministrul turc al Justiţiei a mai avertizat că Gulen, care trăieşte în statul american Pennsylvania de mai mulţi ani, ar putea fugi din Statele Unite căutând azil în Australia, Mexic, Canada, Africa de Sud sau Egipt.
Oficialităţile turce au mai avertizat că dovezile lui Gulen despre implicarea sa în lovitura de stat sunt de netăgăduit şi că orice eşec în cooperarea Statelor Unite cu autorităţile turce pentru arestarea şi extrădarea clericului musulman va avea consecinţe pe termen lung pentru relaţiile diplomatice dintre Turcia şi SUA.