„Având în vedere prezenţa de ultim moment a preşedintelui Barroso şi importanţa întâlnirii de astăzi, nici premierul Orban, nici eu nu am solicitat o întâlnire bilaterală în care s-ar fi discutat unele dintre problemele aflate în litigiu între România şi Ungaria. Era mult mai important astăzi să ajungem la o înţelegere privind Declaraţia acestui meeting la nivel înalt, iar problemele dintre România şi Ungaria le voi discuta cu Orban cu prima ocazie. Pentru că ştiu că au fost întrebări pentru premierul polonez legat de acea declaraţie greşită a preşedintelui Obama, m-am gândit că noi, weekend-ul trecut, în România am procedat corect, în acelaşi spirit, refuzând acordarea de onoruri unei persoane cunoscute în perioada celui de-al doilea Război Mondial pentru opiniile sale antisemite, antiromâneşti şi profasciste”, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută alături de premierul polonez, Donald Tusk.
El a precizat că nu îşi schimbă opinia şi crede în continuare că a procedat corect în cazul reînhumării în România a poetului Nyiro Jozsef.
Conferinţa de presă a fost susţinută împreună cu premierul polonez, la finalul reuniunii de la Bucureşti a prim-miniştrilor statele UE membre ale grupului „Prietenii coeziunii”.
Duminică, premierul Ponta anunţa că va avea la sfârşitul acestei săptămâni, la Bucureşti, o întrevedere cu omologul său ungar Viktor Orban, pentru a discuta despre declaraţiile unor oficiali de la Budapesta, printre care preşedintele Parlamentului ungar, pe tema reînhumării în România a poetului Nyiro Jozsef.
Premierul Victor Ponta avea programată, vineri dimineaţă, o întâlnire bilaterală cu premierul ungar Viktor Orban, însă această nu a mai avut loc. În schimb, Preşedinţia a anunţat, în cursul zilei de vineri, că preşedintele Traian Băsescu se va întâlni cu premierul ungar Viktor Orban.
Ponta aprecia că declaraţiile oficialilor de la Budapesta „nu sunt în linia relaţiei de bună-vecinătate dintre statul român şi cel maghiar”. Anterior, preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, a declarat că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” şi că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa” acestuia.
Reînhumarea poetului maghiar Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată, după ce premierul Ponta a afirmat că Guvernul consideră drept inacceptabil ca o persoana recunoscută pentru poziţiile sale anti-româneşti, anti-semite şi pro-fasciste să fie reînhumată pe teritoriul românesc.
Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, declara la rândul său că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punctul de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.
Preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a atras critici dure în Polonia, după ce a vorbit, în cursul unei ceremonii omagiale, despre „lagărele de exterminare poloneze” din al II-lea Război Mondial. Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că nu este mulţumit în totalitate de explicaţiile Casei Albe, care a minimizat afirmaţiile explicând că preşedintele pur şi simplu a utilizat o sintagmă greşită din neatenţie.
Barack Obama vorbise de „lagărele de exterminare poloneze” în cursul unei ceremonii organizate în SUA pentru omagierea lui Jan Kozielewski, un polonez care în 1943 le-a transmis aliaţilor informaţii despre exterminarea evreilor de către regimul nazist german.
Sintagma „lagăre de exterminare poloneze” este considerată o ofensă gravă în Polonia, unde regimul nazist german a executat polonezi şi evrei în timp ce ţara era sub ocupaţie, în al II-lea Război Mondial. Polonezii au criticat dur declaraţiile preşedintelui american, explicând că acesta ar fi trebuit să folosească sintagma „lagăre de exterminare germane de pe teritoriul Poloniei ocupate”. În plus, Donald Tusk a declarat că aşteaptă un răspuns „mai accentuat şi mai punctual” din partea Casei Albe.