Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a început primul turneu în străinătate în noua sa calitate cu o fostă republică sovietică, Belarusul – o ţară izolată şi vizată de sancţiuni europene pentru nerespectarea libertăţilor.
Această fostă republică sovietică, foarte apropiată şi „ascultătoare” faţă de Rusia, este condusă cu o mână de fier, de 17 ani, de preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Dar Belarusul este şi ţară membră a Comunităţii Economice Euroasiatice (CEE), alături de Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan,Tadjikistan şi Uzbekistan. De la CEE, Belarusul, care se confruntă cu cea mai gravă criză financiară de la instalarea la putere a lui Lukaşenko, a obţinut un credit de 3 miliarde de dolari pe o perioadă de 3 ani.
Până acum, Belarusul a obţinut două tranşe din acest împrumut, iar Putin l-a asigurat pe preşedintele belarus că CEE va debloca şi a treia tranşă şi că discuţiile pentru cea de-a patra se vor desfăşura în curând. „Faptul că prima mea vizită în străinătate a fost în Belarus, ţară soră, reflectă cu siguranţă natura particulară a relaţiilor noastre”, a declarat Putin. Lukaşenko l-a completat: „E semn că me aşteaptă un viitor bun”.
În Germania, unde a ajuns vineri, Putin a vorbit cu cancelarul Angela Merkel mai mult despre situaţia din Siria, ajungând amândoi la concluzia că trebuie evitat războiul civil în Siria. De altfel, este de aşteptat ca liderul de la Kremlin să se confrunte cu presiuni din partea oficialilor occidentali, referitor la sprijinul pe care îl oferă Damascului.
După vizita în Germania, Putin va merge la Paris, unde va avea o primă întâlnire cu noul preşedinte francez, Francois Hollande. Cei doi lideri ar fi trebuit să se întâlnească iniţial cu prilejul summitului G8, dar Putin l-a desemnat pe premierul Dimitri Medvedev să participe la acea reuniune din Statele Unite.