În vârstă de 82 de ani, împăratul Akihito a făcut aceste declaraţii la televiziunea niponă. Este pentru a doua oară în timpul domniei sale când Akihito se adresează poporului prin intermediul televiziunii.
Deocamdată însă, Akihito nu poate abdica deoarece, în Japonia, legea nu prevede instituţia abdicării. Pentru acest lucru, legea va trebui să fie schimbată şi aprobată de Parlament, astfel încât Akihito să poată renunţa „legal” la tronul Japoniei şi să instituia un regent, din rândul urmaşilor săi.
Cel chemat la succesiunea tronului nipon este regentul Naruhito, prinţul moştenitor, în vârstă de 56 de ani. Premierul nipon, Shinzo Abe, a declarat că Guvernul de la Tokyo va dezbate „pe larg” această chestiune.
În mesajul său de 10 miunute, înregistrat şi televizat, Împăratul Akihito a declarat că speră ca îndatoririle de împărat (al Japoniei, n.r.), ca simbol al statului, se vor desfăşura normal, fără întrerupere.
Akihito a mai spus că una dintre posibilităţi, în cazul în care împăratul nu îşi poate duce la îndeplinire obligaţiile ce-i revin, se poate institui regenţa. Chiar şi în această situaţie, Akihito continuă să fie, oficial, împăratul Japoniei, până la sfârşitul vieţii sale.
Akihito a ajuns pe Tronul Japoniei după moartea tatălui său, Hirohito, în 1989. Prima abdicare de la Tronul Japoniei nu s-a mai podus de aproximativ 200 de ani.
Akihito este cel de-al 125-lea împărat al Japoniei, descendent direct din primul împărat, Jimmu, care a domnit în anii 660 Î.d.Hr. În 23 decembrie 2016, Împăratul Akihito va împlini 83 de ani şi este singurul monarh care are titlul de „Împărat”.