Consiliul Concurenţei anchetează Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Ministerul Finanţelor, pentru majorarea salariilor din sănătate cu 25%

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie la Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Finanţelor, privind modul în care salariile angajaţilor din sistemul public de sănătate au fost anul trecut majorate cu 25%, pe baza unor suspiciuni că mecanismul financiar la care a recurs Guvernul a discriminat spitalele şi clinicile private din România.
Iulian Tudor
08 aug. 2016, 12:05
Consiliul Concurenţei anchetează Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Ministerul Finanţelor, pentru majorarea salariilor din sănătate cu 25%

Guvernul a majorat, de la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul public de sănătate cu 25%, însă banii nu au provenit direct de la buget, ci a fost creat un mecanism special cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Mai exact, majorarea salariilor a fost finanţată prin creşterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sănătate de către CNAS, ceea ce creează o discriminare faţă de furnizorii privaţi de servicii de sănătate, potrivit unor opinii din sistem.

„Autoritatea de concurenţă a declanşat o investigaţie având ca obiect posibila încălcare, de către Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor Publice a reglementărilor din domeniul concurentei. Consiliul Concurenţei suspectează că prin majorarea valorii serviciilor medicale decontate unităţilor sanitare publice (introduse prin HG nr. 791/2015 şi menţinute prin HG nr. 161/2016) se crează premisele unei diferenţieri între furnizorii privaţi şi furnizorii publici, cu privire la repartizarea fondurilor destinate decontării serviciilor medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a precizat autoritatea de concurenţă, potrivit News.ro.

Lista completă a sporurilor încasate de angajaţii Ministerului Sănătăţii

Declanşarea unei investigaţii nu reprezintă o antepronunţare cu privire la vinovăţia celor ancheaţi, subliniază autoritatea anti-monopol.

„Consiliul Concurenţei înţelege necesitatea creşterii salariale din domeniul sanitar, investigaţia declanşată având drept scop analizarea conformităţii măsurilor adoptate cu regulile în materie de concurenţă”, a precizat autoritatea.

Guvernul susţinea, la adoptarea măsurii, că majorarea salariilor din sectorul public de sănătate are un impact bugetar de aproximativ 1,7 miliarde de lei anual.

Finanţarea măsurii este realizată printr-un mecanism inventat de Executiv şi Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS), care presupune plata sumelor de la bugetul de stat, prin Ministrul Sănătăţii, către CNAS.

Ulterior, CNAS plăteşte banii către spitale, pe baza contractelor încheiate de acestea cu casele judeţene.

CNAS: Majorarea salariilor din sănătate cu 25 la sută în 2015, făcută de la bugetul de stat, cu destinaţie specială. Consiliul Concurenţei ştia acest lucru

Majorarea salariilor din sănătate cu 25 la sută, în 2015, a fost făcută din bani de la bugetul de stat, cu destinaţie specială, iar dacă măsura ar fi vizat şi spitalele private era necesară modificarea sumelor alocate întregului sistem, ceea nu ar fi fost posibil, au declarat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru News.ro, după ce Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie la Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Ministerul Finanţelor, privind modul în care au fost crescute salariile angajaţilor din sistemul public de sănătate.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Marius Șumudică, devastat după decesul lui Aaron Boupendza: „Era născut în aceeași zi cu băiatul meu. Nu pot să îmi stăpânesc lacrimile”. Exclusiv
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Cea mai toxică carne din comerţ. Când o prăjeşti este şi mai periculoasă
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
wowbiz.ro
Vlad Pascu, în doliu! Vestea fulgerătoare a dimineții. A fost găsit mort în casă
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Lanț de magazine cu produse la un leu. Românii profită de prețurile extrem de mici
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un șofer de camion a fost ucis din greșeală de colegul său, în Maramureș. O manevră greșită i-a fost fatală
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Câtă ceapă trebuie să pui la 1 kilogram de carne pentru sarmale. Secretul unui gust senzațional
MediaFlux
Politico: Toți ochii pe București. Scenariul alegerilor din România sperie Bruxelles-ul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți