Ce afecţiuni pot trata curele cu produse apicole

Apiterapia folosește produsele stupului în caz de numeroase afecțiuni. Polenul, lăptișorul de matcă, propolisul și mierea sunt considerate medicamente naturale, care ameliorează alergiile și întăresc imunitatea.
Romania TV
08 aug. 2016, 13:01
Ce afecţiuni pot trata curele cu produse apicole

Polenul conține proteine, vitamine B, carbohidrați și anumite enzime. Propolisul este o rășină cleioasă, adunată de albine din mugurii a zeci de arbori, în special de plop, de pin și de arin, pe care o folosesc la astuparea crăpăturilor din stupi. Acest amestec are calități antiseptice, antimicrobiene și detoxifiante.

Se crede că albinele folosesc propolisul ca să protejeze stupul de infecții și bacterii. Lăptișorul de matcă este o substanță alb-lăptoasă, produsă de glandele salivare ale albinelor, pentru a o hrăni pe regina lor. Cercetările în domeniu au arătat că lăptișorul favorizează fertilitatea reginei și îi prelungește viața.

Cum acționează

Apifitoterapeuții spun că atât polenul, cât și propolisul, și lăptișorul de matcă încetinesc procesul de îmbătrânire a organismului, măresc rezistența corpului la efort fizic, întăresc sistemul imunitar, ajută corpul să elimine toxine și surplusul de apă, favorizând pierderea în greutate. De asemenea, produsele apicole combat bacteriile și ameliorează simptomele alergiilor, cum este cazul rinitei alergice, cunoscută și ca „febra-fânului”. Despre propolis se știe că este un antibiotic natural, el aducând beneficii și în caz de tăieturi și vânătăi.

Polenul are efect antiinflamator

De obicei, polenul este recomandat în tratamentul alergiilor, însă poate avea efecte pozitive și în caz de varice și nivel crescut de colesterol „rău” în sânge.

Unele studii au scos la iveală că o cură cu polen, pe termen lung, poate proteja împotriva artritei și a cancerului. Pentru că nu este toxic, acesta poate fi inclus și în meniul gravidelor, dacă nu sunt alergice la produsele apicole. Polenul este un ingredient des utilizat și în industria cosmetic.

Citeşte şi  Remedii naturiste de la Baba Vanga

Cercetătorii care au studiat impactul acestui produs în tratamentul depresiei au descoperit că o cură de trei luni cu polen (între 7 și 15 grame pe zi) poate reduce considerabil simptomele afecțiunii. Astfel, se răresc episoadele de tristețe dispar stările de tristețe și de pesimism, iar tonusul psihic își revine la normal.

Păstura ajută digestia

O cură cu păstură (polen fermentat) este ideală pentru detoxifierea oganismului și îmbunătățirea sănătății, în general. Aceasta estebogată în vitamine, minerale, enzime și factori antibiotici și se recomandă atât în curele de detoxifiere, cât și celor care au probleme cu stomacul, ficatul sau care se confruntă cu o digestie lentă.

Medicii cu competențe în apifitoterapie spun că păstura are capacitatea de a regenera ficatul, de a stimula digestia și secrețiile biliare. Ca să fie mai bună la gust, amestec-o cu puțină miere.

Mierea polifloră întărește organismul

Sursă prețioasă de vitamine și săruri minerale, mierea polifloră are proprietăți tonice și fortifiante pentru organism.

Din grupa tipurilor de miere monofloră, cea de salcâm favorizează expectorația și se recomandată diabeticilor, datorită conţinutului scăzut în glucoză. Se recomandă consumul zilnic a trei lingurițe de miere, pentru a reduce nivelul glicemiei.

Propolisul cicatrizează rănile

Pentru că are proprietăți antibacteriene și antibiotice, propolisul este folosit și în tratamentul infecțiilor. Acesta aduce beneficii și în caz de artrită, acnee, astm, dermatite și gastrite.

Extern, grăbește cicatrizarea rănilor și vindecarea lor. În plus, pentru că are rol antiseptic și previne apariția bacteriilor, propolisul poate trata afecțiuni, precum halena (respirație urât mirositoare), gingivita și cariile dentare.

Lăptișorul de matcă, bun pentru ficat și rinichi

Printre afecțiunile care pot fi ameliorate cu lăptișor de matcă se numără anxietatea și depresia, scăderea libidoului (apetitul sexual), impotența și infertilitatea. Lăptișorul de matcă e benefic și în caz de calviție. Mai mult, acest produs apicol este recomandat și celor care se confruntă cu insomnii.

Apifitoterapeuți au observat că o cură cu lăptișor de matcă îmbunătățește starea de sănătate a celor cu boli de ficat și de rinichi, a femeilor aflate la menopauză și a cardiacilor.

Atenție!

Dacă suferi de astm sau ești alergică la înțepăturile de albine, evită produsele apicole. Sau cere acordul medicului pentru administrarea acestora. Unele persoane au reacții alergice la polen, care se manifestă prin crize de astm, eczeme și guturai.

Când intenționezi să iei suplimente pe bază de produse apicole, începe cu o cantitate mică, ca să vezi dacă nu cumva ai vreo sensibilitate la ele. Dacă simți că te zgârie pe gât, te irită, iar pielea ți se înroșește și nu mai poți respira ușor, renunță la ele.

Descoperă cum produsele apicole fac minuni pentru ten!

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Proteste la Bratislava împotriva premierului slovac după întâlnirea cu Vladimir Putin
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii