Iohannis subliniază necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului strategic cu SUA

Președintele Klaus Iohannis a primit luni, la Palatul Cotroceni, o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii, context în care a subliniat necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului strategic cu această țară, prezentând avantajele economiei românești, aflate în creștere, pentru investitorii americani.
Filip Stan
08 aug. 2016, 17:06
Iohannis subliniază necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului strategic cu SUA

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, partea americană a exprimat apreciere față de lupta anticorupție din România.

Delegația Congresului SUA este condusă de Devin G. Nunes, președintele Comisiei permanente pentru servicii de informații a Camerei Reprezentanților.

Discuțiile s-au concentrat asupra dimensiunii de securitate a Parteneriatului strategic dintre România și SUA, cu accent asupra cooperării militare și în domeniul schimbului de informații. Au fost discutate, de asemenea, contextul de securitate din regiunea Mării Negre și evoluțiile privind sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Interlocutorii au evidențiat nivelul excelent de cooperare politică și militară dintre România și SUA și interesul comun de aprofundare și extindere a Parteneriatului strategic, România fiind unul dintre cei mai de încredere, stabili și fermi aliați ai Statelor Unite, într-o regiune cu un grad ridicat de impredictibilitate„, precizează Administrația Prezidențială.

Sursa citată adaugă că delegația americană a apreciat în mod deosebit, în cadrul discuțiilor, relația strategică româno-americană, „având la bază o prietenie profundă, puternică și stabilă”.

De asemenea, se mai arată în comunicat, oficialii SUA au exprimat apreciere pentru „comunitatea de intelligence din România și pentru cooperarea excelentă între serviciile de informații ale celor două țări”.

În cadru convorbirilor, Iohannis a subliniat „semnificația deosebită” a Parteneriatului strategic româno-american, „cel mai valoros parteneriat strategic al României” în context regional și în contextul implementării deciziilor Summitului NATO de la Varșovia.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că regiunea Mării Negre nu este doar o regiune de frontieră, ci are importanță strategică pentru România, SUA și pentru Alianță în ansamblul său. Șeful statului a amintit relevanța exercițiilor militare comune pentru creșterea prezenței militare americane în țara noastră și pentru îmbunătățirea interoperabilității, cum a fost exercițiul desfășurat recent la Cincu. Totodată, a fost evocat angajamentul României de creștere a cheltuielilor pentru apărare, necesară pentru consolidarea securității naționale și a NATO, se precizează în comunicat.

De asemenea, Iohannis a prezentat, la solicitarea delegației americane, evaluările României cu privire la o serie de teme de interes de pe agenda internațională, precum situația din Turcia și cea din Ucraina.

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Explozie majoră la un depozit de rachete în regiunea Tver, Rusia
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!