„Proiectul „SII Analytics – Sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date” este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România. Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient”, transmite Serviciul Român de Informaţii (SRI) printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente, măsurile de rapiditate în accesarea bazelor de date fiind impuse „ca necesitate de ameninţările specifice instituţiilor de intelligence din România – terorism, migraţie ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacţie în timp foarte scurt”.
Instituţia precizează că proiectul reprezintă crearea unei platforme moderne, similară altora existente în plan european.
„Proiectul are drept scop modernizarea si eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupţie şi evaziune fiscală, respectiv a instituţiilor publice beneficiare (MAI, MP, MFP, DGAF, SRI)”, mai explică SRI.
În ceea ce priveşte accesul la datele stocate, sursa citată menţionează că orice interogare a sistemului este înregistrată şi analizată pentru a se evita orice formă de abuz.
Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanţare din fonduri externe nerambursabile, anunţă SRI.
Precizările vin în contextul în care APADOR-CH a anunţat luni că patru organizaţii neguvernamentale au trimis o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene, prin care cer anularea ,roiectului SRI finanţat din fonduri europene, despre care susţin că ar fi unul „de supraveghere în masă”.
„Proiectul, numit „SII Analytics”, are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki.
Asociaţia susţine că proiectul a fost depus pe data de 9 iunie, la o zi după ce apelul pentru fondurile europene structurale a fost lansat public, şi a fost aprobat foarte repede, în prezent SRI derulând deja o licitaţie pentru achiziţia echipamentelor necesare şi a softurilor.
Potrivit APADOR-CH, proiectul şi-ar propune crearea unei baze de date comune de la majoritatea instituţiilor publice româneşti, care ar permite căutarea oricăror informaţii despre cetăţeni, serviciul având acces necontrolat la informaţii.