Dan Suciu acuză atacurile venite „dintr-o singură sursă” împotriva BNR, pe care le descrie ca fiind nesusţinute şi neargumentate. El spune că este afectată reputaţia BNR, dar banca nu va răspunde acestei campanii.
„De mai bine de o lună de zile, Banca Națională a României este supusă zilnic unui tir de acuzații reluate cu obstinație, rupte de realitate și menite să ducă la confuzie. Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă, nu au nicio bază reală, nu se susțin cu documente, avansează date false, mai mult, conțin de prea multe ori neadevăruri economice și acuzații la limita linșajului. Toate acestea trec dincolo de legitimitatea interesului public în ceea ce privește activitatea Băncii Naționale. Nicio acuzație serioasă, de gravitatea celor invocate, nu se poate susține, indiferent de câte ori e repetată, printr-o simplă frază aruncată pe un blog.
Să fim bine înțeleși: nu întrebările legate de activitatea complexă a BNR deranjează, ci acuzațiile fără conținut, total fanteziste și răuvoitoare. Nu se poate răspunde unui șir de simple aserțiuni care nu sunt susținute de nicio altă argumentație precum: „BNR a afectat economia reală dramatic prin greşelile intenţionate de politică monetară şi de credit”, sau „Tranzacţiile în marja pe fondul unui regim valutar „curs cu flotare controlată” permite câştigarea de benevolenţă din partea majorităţii parlamentare.” Nu se poate reacționa nici în fața unor acuzații false de la un cap la altul: „Când a avut pierdere (BNR, n.n.) suma a fost acoperită de la bugetul statului”, „Cine și-a tras bonusuri din împrumutul FMI? Anumiți angajați ai BNR”. – care țin de ABC-ul domeniului de activitate al băncii centrale.
Toată această înșiruire de acuzații fără niciun corespondent în realitate, reprezintă un atac la reputația BNR și face inutil demersul de a mai reacționa la încercarea de ducere în derizoriu a activității băncii centrale – instituție cu responsabiltăți, obligații și obiective de interes național.
În schimb, Banca Națională a României este oricând pregătită să răspundă la orice întrebare legitimă şi coerentă despre activitatea sa.
BNR înțelege și respectă pe deplin procesul de transparentizare în conformitate cu legea, cu interesul public și cu practica europeană a băncilor centrale. Website-ul BNR oferă publicului un mare volum de informații care răspund întrebărilor uzuale. De asemenea, nu vom ezita ca specialiștii și comunicatorii bancii să intre în orice dezbatere publică și să ofere toate informațiile necesare pentru o mai bună înțelegere a activității și a responsabilităților băncii. Dar Banca Centrală nu va răspunde unei campanii care are ca scop denigrarea instituției și care nu are nimic de a face cu informarea corectă a publicului”, se arată în comunicatul semnat de Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României.
Conducerea BNR nu îşi trece salariile în declaraţia de avere, lucru care a dat naştere unor speculaţii privind mărimea acestora. Principalul critic este Lucian Isar, care nu ratează nicio ocazie de a ataca Banca Naţională, conducerea ei şi politicile monetare.
Recent, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, şi-a făcut public salariul, 13.600 de euro pe lună, după ce economistul Lucian Isar ajunsese să avanseze suma de 40.000 de euro pe lună.
În schimb, Mugur Isărescu a spus că nu este de acord ca directorii din BNR să-şi facă publice salariile, având în vedere că aceștia lucrează într-o piață internațională și trebuie plătiți concurențial cu cei din alte țări.
„Eu, personal, am să mă opun și am să votez împotriva publicării salariilor directorilor. Această instituție este una care lucrează în piața internațională. Și veți vedea că, în afară de 3-4 bănci nordice, nicio țară europeană nu își publică salariile directorilor, pentru că ele fac parte din concurența instituțională”, a declarat Mugur Isărescu.
Şi consilierul său Lucian Croitoru a adoptat aceeaşi poziţie în privinţa publicării salariilor directorilor din BNR. El a spus că, indiferent cât ar fi de mari, acestea respectă legea.
„Oricare ar fi dimensiunea salariilor sau a veniturilor la BNR, ele sunt conform LEGII. Iar LEGEA e suficient de înțeleaptă pentru a înțelege că în BNR este nevoie de competența echivalentă cu cea existentă la nivel mondial, care nu se poate obține fără venituri adecvate. Mâine se vor folosi aberații pentru a ataca alte instituții, după cum va dicta logica populismului. Propovăduirea disprețului față de argument pe care o face populismul televizat va submina, treptat, toate instituțiile democrației”, a scris Lucian Croitoru pe blogul său.