Ministrul Mediului ia atitudine în cazul gropii de gunoi din sectorul 1. Proprietarul a primit un ultim avertisment

Operatorul economic care deține groapa de gunoi din sectorul 1, pentru care locuitorii din mai multe cartiere au reclamat disconfortul olfactiv, are la dispoziție 60 de zile pentru a remedia deficiențele constatate de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM), în caz contrar activitatea IRIDEX urmând să fie suspendată, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.
Filip Stan
10 aug. 2016, 09:22
Ministrul Mediului ia atitudine în cazul gropii de gunoi din sectorul 1. Proprietarul a primit un ultim avertisment

 „Voi face, în cele ce urmează, scurte declarații de presă pe marginea disconfortului olfactiv pe care il reclamă peste 40% din populația Capitalei. Acest disconfort este astăzi una cele mai mari probleme de mediu din București, pentru că este resimțit în mod direct, în special noaptea, de locuitorii din mai multe cartiere din Capitală: Pajura, Bucureștii Noi, Crângași, Militari, Drumul Taberei, dar și de populația din orașele Chiajna și Chitila. Ca atare, pentru a pune capăt cât mai repede acestei situații neplăcute, care ne este sesizată continuu de populație (pe bună dreptate), am parcurs alături de Garda Națională de Mediu mai mulți pași, într-un ritm cât se poate de alert„, a spus ministrul Mediului, citată de Agerpres.

Pașca Palmer a precizat că, în urma mai multor controale efectuate în zona cartierelor cu probleme, a fost descoperită sursa continuă a mirosului degajat în aer și reclamat de către locuitori, respectiv depozitul de deșeuri IRIDEX.

În primul rând, am controlat toți posibilii generatori ai acestui miros în cartierele menționate și am măsurat pe parcursul a trei luni emisiile din aer pentru a ști cu ce poluant avem de-a face. A fost nevoie de o astfel de campanie de controale, pentru că mirosul nu este unul constant a cărui sursă poate fi identificată ușor, ci este un miros cu caracter discontinuu. Controalele în teren ne-au dus spre concluzia că una dintre sursele majore ale mirosului este depozitul de deșeuri IRIDEX. De aceea, o echipă a Gărzii Naționale de Mediu a efectuat o inspecție elaborată și în detaliu a întregii platforme, începând cu data de 25 iulie 2016 și până în 4 august, anul curent. În echipa de control au fost cooptați inclusiv oameni din teritoriu. Concluzia principală care se desprinde din raportul de control este că întreaga instalație IRIDEX este exploatată în mod defectuos: operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaz de depozit. Așadar, mirosul pe care populația îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platformă„, a explicat Cristiana Pașca Palmer.

În urma celor constatate, comisarii GNM au dispus 21 de măsuri de remediere, ‘care puse în aplicare vor conduce la eliberarea populației de acest disconfort major’.

Chiar la începutul acestei săptămâni, Garda Națională de Mediu a solicitat Agenției de Protecție a Mediului să notifice agentul economic în acest sens. Asta înseamnă că IRIDEX are la dispoziție termenul legal de 60 de zile pentru a remedia toate deficiențele. Dacă nu o face, Garda de Mediu poate solicita suspendarea autorizației integrate de mediu, care presupune încetarea activității agentului economic„, a subliniat ministrul Mediului.

Conform sursei citate, au fost identificate o serie de probleme în cazul depozitului de deșeuri IRIDEX din sectorul 1, unele dintre cele mai importante fiind legate de neacoperirea celulelor care nu se mai află în exploatare și depozitarea în spațiu deschis a deșeurilor provenite de la stația de sortare.

Prima problemă: neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai află în exploatare. În mod normal și legal, aceste celule trebuie acoperite cu un strat de 50 de cm de pământ. Acolo, cele 6 celule în care nu mai pot fi depozitate deșeuri sunt acoperite cu un strat care nu depășește, în medie, 20 de cm. Am constatat chiar porțiuni importante din celule în care deșeurile au ajuns la suprafața depozitului. A doua problemă: puțurile de extracție a gazului. Acestea nu sunt etanșeizate optim, sunt corodate și nu au prevăzute sisteme de siguranță care să împiedice eliberările nepermise ale gazului de depozit în atmosferă. O altă problemă se referă la sistemele nefuncționale de colectare a levigatului. Comisarii au descoperit în foarte multe locuri din platformă acumulări necontrolate de levigat, care de asemenea degajă un miros insuportabil„, a precizat Pașca Palmer.

Ministrul Mediului a amintit, totodată, despre problemele legate de zona activă de depozitare a deșeurilor, care este dublă ca dimensiune față de normativ, respectiv de 5.000 mp față de 2.500 mp, dar și despre faptul că depozitul este dotat cu o instalație de producere a energiei electrice prin arderea gazului de depozit pentru care, însă există suspiciuni că „acest gaz nu este ars în totalitate în această instalație și este evacuat în atmosferă”.

La rândul său, Comisarul General al GNM, Bogdan Trif a menționat faptul că operatorul economic care deține groapa de gunoi din sectorul 1 a fost amendat, în ultimii ani, cu 430 de milioane de lei, însă toate sancțiunile au fost contestate în instanță.

În data de 21 iulie, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a solicitat Gărzii de Mediu să ia măsurile necesare pentru ca groapa de gunoi IRIDEX să devină una ecologică și să se încadreze în parametrii de mediu corespunzători, pentru a nu mai afecta sănătatea locuitorilor din zonă.

O echipă de specialiști ai Primăriei s-a deplasat în regim de urgență la fața locului, urmare a numeroaselor sesizări primite din partea locuitorilor din cartierele Pajura, Bucureștii Noi, Chitila, zona șoselei de centură, Străulești și a constatat calitatea proastă a aerului din zonă.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'