„Aceste sume (pentru programul ‘Prima Casă’ n.r.) nu trebuie alocate prin buget. Ele nu fac parte din rectificarea bugetară. Sunt garanții care intră în plafonul de garanții. Este un plafon aprobat la nivelul anului 2016 de 8,1 miliarde de lei. Avem în vedere suplimentarea acestui fond pe termen scurt. De altfel, avem în vedere și o analiză care să dea direcțiile prin care acest program să se perpetueze pe o perioadă de timp mediu și lung”, a afirmat Anca Dragu.
Ministrul Finanțelor a explicat că viitorul programului „Prima Casă” va depinde de discuțiile cu băncile și cu clienții acestui program.
Citeşte şi: Creditele Prima Casă sunt în continuare blocate. Băncile nu mai primesc dosare de câteva luni
„Stăm la masă cu băncile, cu investitorii, cu clienții să vedem în ce măsură acest program a fost unul de succes, în ce măsură piața are nevoie de el să continue, cum trebuie să continue și să venim cu această propunere concretă pentru ca programul să fie unul cu predictibilitate, să fie unul pe termen mediu și lung”, a mai spus Anca Dragu, arată Agerpres.
Oficialul MFP a precizat că o decizie cu privire la continuarea programului va fi luată în luna septembrie.
Programul „Prima Casă” a fost modificat, la finalul anului trecut, în sensul diminuării marjei de dobândă pe care băncile o pot aplica peste indicatorul ROBOR de la 2,5 puncte la 2 puncte procentuale. Totodată, s-a redus la jumătate plafonul de garanții de stat alocate, la aproximativ 1,6 miliarde de lei, însă, recent, pe fondul discuțiilor cu privire la impactul Legii privind darea în plată asupra creditării ipotecare, Guvernul a aprobat suplimentarea plafonului cu 500 de milioane de lei.