CALENDAR ORTODOX 2016. 11 august este ziua în care creştinii ortodocşi îi prăznuiesc peSf. Ier. Nifon, patriarhul Constantinopolului, şi pe Sf. Mare Mc. Evplu, arhidiaconul.
SĂRBĂTORI greco-catolice: Sf. m. Euplu; Sf. Clara de Assisi
SĂRBĂTORI romano-catolice: Ss. Clara, fc.; Suzana, m.
Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, pomenit în calendarul creștin ortodox la 11 august, s-a născut în Grecia la începutul secolului al XV-lea, numele din botez fiind de Nicolae.
A intrat din tinerețe în viața monahală. A fost hirotonit diacon și preot în Muntele Athos la Mănăstirea Dionisiou. După moartea mitropolitului de Tesalonic, Sfântul Nifon a fost ales în scaunul mitropolitan.
În această calitate, de mitropolit al Teslaonicului, a participat la Sinodul de la Constantinopol din anul 1488, în care s-au respins hotărârile de unire cu Roma luate la Sinodul de la Florența în anul 1439.
Sfântul Nifon a fost ales să ocupe scaunul patriarhal al Constantinopolului, în anul 1486. A fost alungat din această înaltă demnitate clericală doi ani mai târziu, în 1488, și rechemat în 1489.
În anul 1498 a fost surghiunit la Adrianopole unde l-a întâlnit pe domnitorul muntean Radu cel Mare (1495-1508). Împreună cu acesta a ajuns în Țara Românească unde a organizat cu înțelepciune viața bisericească a țării. În urma unei dispute cu voievodul muntean, Sfântul Nifon a părăsit Țara Românească, plecând la Muntele Athos, unde a și murit, la vârsta de 90 de ani.
Ajuns la domnie Neagoe Basarab (1512-1521), care îl avusese părinte spiritual pe Sfântul Nifon, a făcut demersuri la Sfântul Munte pentru a-i aduce în țară sfintele moaștele.
Astfel, racla cu moaștele Sfântului Nifon a stat o vreme la Mănăstirea Dealu, deasupra mormântului lui Radu cel Mare. Ulterior din acestea au mai rămas în țară capul și o mână, care au fost depuse inițial la Mănăstirea Curtea de Argeș, ctitorie a lui Neagoe Basarab, apoi au fost mutate la Mitropolia Olteniei.