Soţii Bodnariu, puşi sub acuzare pentru violenţe împotriva minorilor

Soţii Ruth şi Marius Bodnariu, ai căror copii au fost luaţi de autorităţile norvegiene anul trecut şi au fost înapoiaţi familiei anul acesta, au fost puşi sub acuzare pentru violenţe împotriva minorilor, relatează Norway Info, preluat de News.ro.
Iulian Tudor
11 aug. 2016, 09:00
Soţii Bodnariu, puşi sub acuzare pentru violenţe împotriva minorilor

Informaţia a fost confirmată de avocatul lui Ruth Bodnariu, Ingrid Breistein. Ea a subliniat că femeia şi-a recunoscut parţial vina. Şi avocatul tatălui, Ragnhild Torgersen, a spus că Marius Bodnariu a fost pus sub urmărire penală.

Municipalitatea Naustdal din Norvegia a decis că cei cinci copii ai lui Marius şi Ruth Bodnariu se pot întoarce acasă, a anunţat în iunie un purtător de cuvânt al familiei, preotul Cristian Ionescu, într-un comunicat publicat pe Facebook.

Autorităţile norvegiene au preluat cei cinci copii ai familiei Bodnariu în noiembrie anul trecut, în condiţiile în care două dintre fete s-ar fi plâns că primesc corecţii fizice de la părinţi. Copiii au fost plasaţi la familii-surogat, ulterior fiind deschisă şi procedura de adopţie.

Cazul a stârnit o controversă aprinsă privind acţiunile serviciilor norvegiene de protecţie a copilului, Barnevernet. Mii de oameni au manifestat în întreaga lume în semn de solidaritate cu familia de români.

Campania de protest a fost foarte bine susţinută, în special în România, ţara de origine a lui Marius Bodnariu, dar şi de parohiile penticostale din întreaga lume. De altfel, mulţi manifestanţi consideră că cei doi părinţi, penticostali, sunt victime ale discriminării pe motive religioase şi naţionale.

Într-o scrisoare de protest către Ministerul Copiilor, 170 de experţi care colaborează cu Protecţia Copilului – avocaţi, psihologi, asistenţi sociali – au avertizat că Barnevernet este o “organizaţie disfuncţională care face erori grave de judecată, cu consecinţe profunde”.

“Lipseşte ceea ce eu aş numi factorul uman. O lipsă de empatie, oferirea unei atmosfere în care oamenii să poată învăţa (…). Este vorba mai degrabă de intervenţii ale poliţiei, mai degrabă ca şi cum ar trebui să aflăm ce este în neregulă” cu părinţii, a explicat psihologul Einar Salvesen, unul dintre semnatarii scrisorii.

Pe de altă parte, Norvegia este mândră de mult timp de resursele pe care le investeşte în protecţia drepturilor copiilor. În 1981, a fost prima ţară din lume care a numit un Ombudsman pentru copii – un oficial independent responsabil pentru protecţia drepturilor copiilor. Ideea a fost preluată apoi în toată Europa şi pe alte continente.

Mai mult, Barnevernet subliniază că, în majoritatea cazurilor în care suspectează că ceva este în neregulă, nu ia copiii, ci lucrează cu părinţii să resolve problemele şi să ţină familia unită.

Cu toate acestea, datele oficiale arată că numărul copiilor şi adolescenţilor preluaţi de serviciile sociale a crescut cu 50% în perioada 2008 – 2013.

Potrivit BBC, acest fenomen este cauzat în special de consternarea provocată în 2005, în rândul opiniei publice, de povestea unui copil de opt ani, Kristoffer, omorât în bătaie de tatăl său vitreg.

În prezent, însă, majoritatea cazurilor nu mai implică violenţe sau abuz de droguri şi alcool. Cel mai comun motiv invocat este “lipsa abilităţilor de părinte”.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
Playtech.ro
Ce conține carnea de mici vândută în supermarketurile din România înainte de 1 Mai. „Surpriza” din compoziție, semnalată de APC
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pericol într-o zonă din România. Apa e periculoasă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre