„Pe lângă Rusia și Bulgaria (ai cărei halterofili au fost excluși de la actuala ediție a JO — n. red.), mai multe țări au recurs la dopaj sistematic. Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, Armenia, Moldova, România și Ucraina ar fi trebui la rândul lor excluse„, a declarat Caruso într-un interviu publicat joi de cotidianul german Bild.
„Aceste țări ne-au furat locuri la Jocuri și poate chiar și medalii„, a mai acuzat antrenorul german. În cadrul interviului, Caruso a mai citat Azerbaidjanul, ajungând la un total de șapte state din fosta Uniune Sovietică, plus România.
Citeşte şi OLIMPIADĂ. Tiberiu Dolniceanu acuză arbitrajul, după ce a fost eliminat în sferturi la sabie
„Sistemul este bolnav. Întregul sistem este corupt. Există, cu siguranță, cineva care acoperă toate astea. Știu cum funcționează. Un antrenor străin mi-a explicat cum merg lucrurile. Sunt avertizați atunci când urmează să aibă loc controalele antidoping„, a adăugat Oliver Caruso.
Citând cifrele aflate în posesia sa, tehnicianul a continuat: „Comitetul Internațional Olimpic ar fi trebui să spună: Kazahstanul, 27 de cazuri de dopaj începând din 2012? Afară! Belarus, 14 cazuri? Ați trișat sistematic, afară! În loc de asta, le-au dat liniștit dreptul de a participa. Înaintea Jocurilor, Kazahstanul și Belarus ar fi trebuit suspendate un an. Se va face asta, însă după Jocuri„.
Citeşte şi Michael Phelps, legenda vie. A egalat un record vechi de peste 2.000 de ani, al grecului Leonidas
Antrenorul german, care a cerut CIO „să ia măsuri radicale”, și-a exprimat, cu această ocazie, propria frustrare și pe cea a sportivilor săi. „Mă tem că echipa mea va sfârși prin a abandona, din frustrare„, a spus el.
Lumea sportului german a reacționat deja cu vehemență, săptămâna trecută, la decizia de a permite unei părți a delegației ruse de a participa la Jocurile Olimpice 2016, acuzându-l în special pe Thomas Bach, președintele german al CIO, că a vrut să-i protejeze pe ruși.
În Germania, problema dopajului este una foarte sensibilă, în special din cauza faptului că mulți foști sportivi din ex-RDG, supuși la rândul lor unui dopaj de stat organizat în anii 79-80, suferă astăzi de probleme foarte grave de sănătate sau au dat naștere unor copii cu handicap.