Rus a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Cluj, că „lucrurile nu sunt grave” şi nu se înregistrează „evenimente majore care să determine autorităţile să afirme că actuala campanie electorală se desfăşoară în afara cadrului legal”.
„Nu există lucruri grave care s-au întâmplat în această campanie electorală până în acest moment. Sunt o sumă de fapte legate de ruperi şi furturi de afişe, ameninţări, încercări de mituire. Vom vedea din câte acţiuni penale sunt în derulare câte se finalizează, dar fără să avem evenimente majore de natură să ne facă să afirmăm că această campanie electorală se desfăşoară în afara cadrului legal existent în România”, a afirmat Rus.
Potrivit unui comunicat al MAI pus de Rus la dispoziţia presei, în perioada 11 – 31 mai, la nivel naţional, au fost sesizate 1.540 de incidente electorale – infracţiuni, contravenţii şi fapte de altă natură.
„Au fost sesizate 617 fapte penale şi au fost aplicate 605 sancţiuni contravenţionale, cu o valoare a amenzilor de 227.100 de lei. Cel mai mare număr de incidente – 132 – au fost în Dâmboviţa, iar cel mai mic în Harghita – nouă. Cele mai multe sancţiuni contravenţionale – 52 – au fost aplicate în Brăila. Cele mai multe sesizări – 39,5 la sută – sunt de la partidele politice, iar 25,7 la sută prin apelul de urgenţă 112. În mediul rural s-au înregistrat 65,5 la sută din incidente”, se arată în documentul citat.
Conform sursei citate, media zilnică a incidentelor înregistrate a fost de 73, numărul maxim de incidente – 118 – fiind înregistrat în 30 mai.
Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a alegerilor locale, un număr de 32.893 de cadre ale MAI, din care 16.309 poliţişti, 7.306 jandarmi, 2.817 poliţişti de frontieră, 5.757 lucrători pentru situaţii de urgenţă şi 704 angajaţi din alte structuri vor asigura misiuni de protecţie a secţiilor de votare.
La nivel naţional, vor fi organizate 18.133 de secţii de votare.