În plus, a fost dovedit științific că aceastea ne ajută și să scăpăm de kilogramele nedorite.
Dieta medieraneană, regimul alimentar indicat
O dietă mediteraneană poate îmbunătăți funcția cognitivă, reduce riscul apariției bolii Alzheimer și a bolilor de inimă și ne ajută să ne ținem greutatea sub control, arată un studiu recent.În cadrul cercetării, publicată în revista „Frontiers in Nutrition”, cercetătorii australieni au investigat dacă și cum dieta mediteraneeană poate avea impact asupra proceselor cognitive de-a lungul vieții.
„Rezultatul cel mai surprinzator a fost faptul că s-au constatat efectele pozitive în țări din întreaga lume. Deci, indiferent de regiune, dieta mediteraneeană are efecte pozitive”, a declarat Roy Hardman, cercetător la Universitatea Swineburne, Australia. Studiul arată că dieta mediteraneană are efecte pozitive asupra atenției, limbajului și memoriei. În plus, prin această dietă se modifică unii factorii de risc, cum sunt inflamațiile, și se modifică profilelele lipidice prin folosirea uleiului de măsline ca principală sursă de grăsimi alimentare.
Citeşte şi Topul alimentelor care te menţin slabă şi sănătoasă. Sunt de încercat dacă eşti la dietă
Ce beneficii mai are acest regim alimentar
Menținerea greutății în limite normale, reducerea obezității, îmbunătățirea circulației sangvine și a metabolismului energetic celular – sunt alte câteva beneficii pozitive de care se pot bucura cei care țin o dietă mediteraneană. De asemenea, cercetătorii au subliniat faptul că un astfel de regim alimentar este un instrument esențial pentru menținerea calității vieții și reduce potențialele afecțiuni care afectează capacitatea cognitivă a unei persoane, cum este demența.
Ce presupune dieta mediteraneană
Printre principalele alimente din dieta mediteraneană se numără: vegetalele, fructele, cerealele, fasolea, semințele, nucile. Dacă ai te gând să urmezi acest regim alimentar, trebuie să consumi mai puține lactate și carne roșie. În schimb, uleiul de măsline nu trebuie să lipsească de la nicio masă. Important este și consumul de legume și fructe de sezon în fiecare zi, iar o dată pe săptămână este recomandat să mănânci pește sau fructe de mare. Cele mai sănătoase variante sunt: macroul, păstrăvul, somonul, heringul și tonul.
De ce e bună dieta mediteraneană pentru inimă