Pelerinii, veniți din toate colțurile țării, au parcurs zilele trecute pe jos drumul de câțiva kilometri de la Gherla la Nicula, iar unii au venit pe jos chiar de la zeci de kilometri, din satele lor, potrivit Agerpres.
Credincioșii, dintre care unii vin în fiecare an la Nicula, fie în grupuri, fie cu familia, cred că participarea la acest pelerinaj, care este unul dintre cele mai mari din Europa de Est, îi va ajuta în viață și mai ales le va aduce sănătate și îi va feri de boli.
„Vin aproape în fiecare an la Sfânta Mănăstire ca să mă rog la Maica Domnului, la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei din această biserică. Au fost ani în care am lipsit și am simțit că nu mi-a mers atât de bine. Particip la acest pelerinaj de când eram mică și veneam cu familia mea și acum vin în continuare pentru a păstra această tradiție”, a spus o femeie venită la Nicula pentru a petrece sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în atmosfera specială a pelerinajului.
Un alt grup de credincioși a călătorit peste 80 de kilometri pe jos, din satul maramureșean Lăpuș, continuând astfel o tradiție veche de zeci de ani.
Dochia Dolha, cea care organizează pentru grupul maramureșean plecarea în pelerinaj, a povestit că rugăciunile la icoana fecioarei au ajutat-o de multe ori să treacă peste greutăți, iar în ultima vreme să facă față bolilor. Din grupul maramureșenilor fac parte credincioși ale căror vârste sunt cuprinse între 14 și 70 de ani.
Peste 50.000 de oameni au luat parte la slujba oficiată duminică noapte, după miezul nopții, când icoana Fecioarei a fost scoasă din biserica mănăstirii Nicula și purtată de preoți într-o procesiune care a înconjurat de trei ori lăcașul de cult.
În cursul dimineții de luni credincioșii au asistat la Sfânta Liturghie oficiată în Biserică și la Acatistul Maicii Domnului.
O altă tradiție pentru care oamenii participă la pelerinajul de la Nicula este înconjurarea în genunchi a micii bisericuțe de lemn care se află în mijlocul mănăstirii. Alții vin și se roagă cu fruntea lipită de lemnul vechi al bisericii și cu buchete de busuioc în mână.
Zeci de mii de pelerini s-au așezat, încă de duminică, când au ajuns la mănăstire, în jurul bisericii, sub cerul liber sau în corturi, petrecând noaptea rugându-se.
Luni dimineață 30.000 de credincioși se aflau la Nicula, pentru a participa la Slujba de Liturghie oficiată de mitropolitul Clujului, Andrei Andeicuț, însoțit de un sobor de preoți din care fac parte și Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, și Ignatie Mureșeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.
Călugării mănăstirii, ajutați de călugărițele de la alte mănăstiri, au pregătit pentru această zi și 20.000 de sarmale și zeci de cozonaci pe care le vor oferi oamenilor.
Peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au fost mobilizați pentru asigurarea măsurilor de ordine publică. De asemenea, în curtea mănăstirii a fost amenajat Punct Medical Avansat al ISU Cluj, deservit de 16 pompieri, medici, paramedici-pompieri și paramedici voluntari.
Alte patru ambulanțe, ale SMURD și ale Serviciului Județean de Ambulanță Cluj, se află la Nicula, precum și o autospecială de stingere a incendiilor.
Până luni dimineața nu fuseseră consemnate cazuri speciale, cei mai mulți oameni care s-au adresat medicilor acuzând stări de leșin.