Prezent duminică la târgul de carte Bookfest, premierul Victor Ponta le-a spus profesorilor cu care a discutat că taxa de solidaritate nu se va aplica salariilor mai mari de 4.500 de lei pe care le obţin cadrele didactice.
„Nu mai impozitez peste 4.500, la profesori„, a spus Ponta, râzând. „În rest, n-o las baltă„, a adăugat el.
Întrebat de jurnalişti cât de serios a vorbit când a spus că pentru profesori nu se va mai aplica suprataxa, Ponta a răspuns că a vorbit „foarte serios”.
„Doar profesorii universitari au peste 45 de milioane pe lună, nu cred că veţi mai găsi un alt profesor care să aibă peste 45 de milioane net pe lună. Sunt câţiva profesori universitari care, sigur, nu aceia sunt obiectul dorinţei mele de suprataxare, ci repet cei care câştigă mult prea mulţi bani în companiile, societăţile de stat. Şi spun asta pentru că chiar dacă o să-i schimbăm pe cei puşi de PDL, nu vreau să-i punem pe unii de la PSD şi PNL care să câştige tot atât, că tot nu merită”, a spus premierul.
Ponta a spus că nu renunţă la aplicarea suprataxei pentru bugetarii cu salarii mari şi i-a îndemnat pe cei din companiile de stat să treacă în mediul privat, unde să demonstreze că justifică prin activitatea lor sumele primite în prezent de la companiile de stat.
„Veniturile uriaşe – nu folosesc termenul «nesimţite» că-i aparţine domnului Boc – din punctul meu de vedere sunt absolut nejustificate, ale celor care lucrează în societăţi şi companii naţionale cu capital de stat, nu mă las şi acela trebuie să revină la o limită absolut rezonabilă. Dacă sunt atât de buni – şi domnul, ştiţi despre cine vorbesc – şi mulţi alţi domni care primesc sute de milioane lucrând la companii şi societăţi de stat, să se ducă la companii private. Şi, dacă acolo lumea îi plăteşte şi le apreciază meritele, atunci e în regulă. Dar, la stat, 350 de milioane pe lună, ca să fii consilier la o societate de stat care nici nu are concurenţă şi care sincer să fiu cred că se poate administra de o sută de ori mai bine, cu asta nu o să mă împac şi tot o să rezolv problema”, a precizat Victor Ponta.
Premierul a adăugat că a discutat deja cu ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, care „gândeşte” la fel ca el această temă. „Şi o să venim cu soluţia legislativă în aşa fel încât să nu ne dea în judecată şi să câştige după aia”, a conchis Ponta.