Alocaţiile de hrană pentru pacienţi, neschimbate de opt ani, ar putea creşte din toamnă

Spitalele pot creşte, din octombrie, alocaţiille de hrană pentru pacienţi, care nu au mai fost schimbate de opt ani, în funcţie de afecţiunile pentru care sunt internaţi putând fi între 7 şi 19,4 lei pentru adulţi şi între 5 şi 17,5 pentru copii, bani suplimentari care ar urma să fie daţi din veniturile proprii ale unităţilor sanitare, finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice.
Filip Stan
18 aug. 2016, 05:36
Alocaţiile de hrană pentru pacienţi, neschimbate de opt ani, ar putea creşte din toamnă

Alocaţii de hrană pentru pacienţi din unităţile sanitare publice au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 429/16 aprilie 2008, în prezent nivelul acestora fiind între 7 lei şi 13 lei pentru bolnavii adulţi şi 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni, arată Ministerul Sănătăţii..

La propunerea de majorare a alocaţiilor de hrană pentru pacienţi, au fost avute în vedere calculul cuantumului acestora, pe categorii de pacienţi şi de boli, efectuat de medicii specialişti nutriţionişti de la Institutul de Nutriţie şi Boli Metabolice, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului şi alte institute de specialitate, respectiv spitale, precum şi indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada mai 2008 – iunie 2016, de 108,12%, scrie News.ro.

Potrivit proiectului, alocaţia de hrană zilnică pentru pacienţii cu TBC şi HIV/ SIDA adulţi ar putea creşte la 16 lei, iar pentru copii – la 15 lei, pentru bolnavi cu hepatită şi neoplazicii adulţi – la 15 lei, iar pentru copii – la 16,4 lei, pentru bolnavi cu diabet adulţi – la 15 lei, iar pentru copii – la 17,5 lei, pentru pacienţii arşi – la 15 lei, iar pentru alţi bolnavi adulţi – la 10 lei, pentru lăuze – la 15 lei, pentru bolnavi în leprozerii – la 11 lei, pentru cei cu hemodializă – la 9 lei, pentru bolnavul psihic şi cel cu internare obligatorie – la 12 lei, iar pentru cei internaţi în staţionare de zi – la 7 lei.

De asemenea, alocaţia ar putea să crească la 10 lei pentru nou-născuţi, prematuri, în maternităţi sau compartimente, alimentaţi artificial, pentru nou-născuţi prematuri alimentaţi natural – la 5 lei, pentru copii până la trei ani – la 10 lei, iar pentru copii între 3 şi 16 ani – la 12 lei.

Proiectul mai prevede ca alocaţia pentru o raţie de 0,500 litri de lapte distribuit prin unităţile sanitare care se acordă în completarea alimentaţiei naturale să fie de 3 lei, alocaţia de hrană pentru însoţitori ai bolnavilor internaţi în unităţi sanitare să fie de 7 lei, iar pentru bolnavi străini internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie să fie o alocaţie de hrană de 19,4 lei.

Proiectul de hotărâre are în plus faţă de actul normativ în vigoare din 2008 poziţia „bolnavi în regim de hemodializă”, la cererea Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr. N.Paulescu”, care a arătat că deşi aceşti bolnavii nu sunt internaţi, programul de dializă este între patru şi şase ore, timp în care, având în vedere patologia bolii diabetice, spitalul este obligat să ofere cel puţin o masă bolnavului.

Iniţiatorii proiectului susţin că majorarea alocaţiilor de hrană nu necesită creşterea bugetelor spitalelor, ci reprezintă doar prevederea legală care permite cheltuirea unor sume mai mari pentru hrana pacienţilor din bugetele unităţilor sanitare. Suma necesară pentru hrana pacienţilor este cuprinsă în tariful pe caz ponderat (TCP) prin care spitalele sunt finanţate de CNAS în baza contractelor lunare sau anuale, nefiind un capitol bugetar care ar trebui acoperit prin alocare suplimentară din alte surse, arată Ministerul Sănătăţii.

Iniţiatorii proiectului mai spun că nivelul alocaţiilor de hrană reprezintă limita maximă, ce poate fi depăşită prin hotărâri ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine, cu suportarea de către acestea, din bugetele proprii, a cheluielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheluielile suplimentare corespunzătoare.

Noile tarife au fost stabilite după discuţii cu nutriţionişti şi sunt superioare celor rezultate din aplicarea ratei inflaţiei la cuantumurile actuale. Ţinând seama de importanţa alimentaţiei în tratamentul bolnavilor, precum şi de faptul că, în cele mai multe cazuri, nivelul alocaţiilor de hrană aprobat a fost subdimensionat comparativ cu cel reieşit din calculul necesarului caloric, au fost luate în considerare sumele comunicate de specialişti, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu românii care au credite la bănci. Toți trebuie să cunoască ultima decizia. Se aplică la Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen, BCR, BRD sau ING
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Românii care primesc bani la pensii. Se dau câte 1.000 de lei
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion a ieșit la rampă. Anunțul mult așteptat despre Călin Georgescu: Avem un plan...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Emisarul lui Trump, primit de Vladimir Putin la Kremlin! Mesajul transmis de președintele american
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii