Cristian Ghinea răspunde astfel liderului TSD Gabriel Petre şi eurodeputatului PSD Emilian Pavel, care au publicat o scrisoare deschisă în care cereau măsuri pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. Ministrul Fondurilor Europene aminteşte că şi Guvernul Ponta a lansat în 2014 două proiecte pilot, finanţate prin bani europeni, pe această temă, însă mecanismele nu au fost niciodată funcţionale.
„În loc să înregistrăm tinerii la ANOFM au preferat să dezvolte infrastructură paralelă, care dispare odată proiectele încheiate. La finalul acestor proiecte avem baze de date nefuncţionale şi neintegrate cu bazele de date primare ale ANOFM”, explică ministrul pe Facebook.
Un alt proiect fără finalitate, spune Ghinea, a fost cel al „Cardului profesional”. „Nu am înţeles niciodată cum ajutăm noi şomerii dându-le un carton pe care scrie că… îşi caută loc de muncă. Nici această bază de date nu este utilă pentru o politică europeană adecvată de angajare a tinerilor”, susţine ministrul.
Cristian Ghinea afirmă că premierul Victor Ponta a anunţat şi un alt proiect, care ar fi urmat să ajute peste 400.000 de tineri, însă nici în acest caz bazele de date nu au fost funcţionale. „Cei 441000 de tineri nu au fost sprijiniţi pentru găsirea unui loc de muncă. Nici măcar nu au fost înregistraţi în bazele de date plătite din proiectele POSDRU”, spune el.
Situaţia proiectelor pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor a culminat cu o experienţă pe care Cristian Ghinea spune că a trăit-o când a ajuns la Ministerul Fondurilor Europene, mai întâi în calitate de consilier de stat. Într-o vizită efectuată la începutul guvernării la Ministerul Muncii, secretarul de stat PSD Adrian Marius Dobre a propus lansarea unei „caravane”.
„Domnul secretar de stat Adrian Marius Dobre ne explică însă că e totul ok, trebuie să facem nişte caravane prin ţară ca să găsim tineri NEETs (care nu urmează cursuri într-o instituţie de învăţământ, nu au un loc de muncă şi nu sunt înscrişi în programe de training – n.r.). Nu prea pricepem cum angajăm tinerii prin caravane, dar suntem tehnocraţi, ne prindem greu la şmecherii”, comentează Ghinea.
Potrivit ministrului, Dobre prezintă o schemă în luna ianuarie 2016, în valoare de 46 de milioane de euro, pentru a face o nouă bază de date, în condiţiile în care restul bazelor de date existene sunt nefuncţionale.
„Domnul Dobre pare cooperant, convenim că nu se pot da atâţia bani doar ca să se plimbe unii prin ţară şi ca să înregistreze tinerii. (…) Apoi iar se rupe filmul. Oameni de la ANOFM mă abordează pe holuri la o conferinţă şi îmi spun: domnule consilier, nu vreau să ne vadă cei de la minister că vorbim, ne-au spus că nu mai avem voie să vorbim cu consilierii premierului. Deja creierul meu de tehnocrat începe să dea rateuri de înţelegere a realităţii. Iată-ne deci un fel de guvern de ilegalişti: încercăm să salvăm politicile de ocupare pentru tineri, dar nu carecumva să ne prindă Ministerul Muncii că ne ocupăm cu aşa ceva”, povesteşte Ghinea.
Ulterior, spune ministrul, secretarul de stat Dobre trimite spre informare un draft de proiect pe care l-a trimis şi Comisiei Europene, „deşi nu e uzuală verificarea la acea etapă”. Ghinea afirmă că intenţia social-democratului era să pună Guvernul „în faţa faptului implinit”. Ministrul prezintă şi date din proiectul elaborat de Dobre.
„Ştiţi cum rezolva dl Dobre problema cu şomajul tinerilor? Din cele 46 milioane de euro, dădea 12 milioane pentru benzină. Alte câteva milioane pentru închiriat maşini. Dădea 1,6 milioane de euro pe memory stick-uri, la preţ supraevaluat. Dădea (tinerilor, cred) 400.000 de şepci şi 977.000 de ceasuri. Citiţi bine: aproape un milion de ceasuri. Omul era pus pe vânturat bani”, explică Cristian Ghinea.
Ministrul afirmă că în acel moment a venit demiterea lui Dobre, iar motivele nu au fost, aşa cum a susţinut secretarul de stat, „incompatibilitatea cu tehnocraţii”.
„Episodul Dobre – NEETs m-a şocat. Pur şi simplu nu îmi imaginam de ce nu se întâmplă ceva atât de simplu. De ce am pierdut ani şi zeci de milioane de euro pe aproape nimic pentru tineri. În logica mea, nu avea niciun sens. Am priceput abia după ce a fost demis, când în fine am putut să văd bugetul proiectului pe care îl gândise”, spune Ghinea.
Ministrul precizează că, în opinia sa, Dobre „a fost demis discret” pentru că Executivul a preferat să „cureţe sistemul în linişte”.
Ghinea conchide afirmând că în momentul în care Dacian Cioloş a anunţat proiectul de donaţii pentru Cuminţenia Pământului a realizat că Guvernul va face campanie „să strângem de la oameni bani pentru Cuminţenie exact cât voia să spargă dl Dobre pe benzină pentru caravane într-un singur proiect”.