„Intervenția statului prin suprataxarea unei categorii de comercianți ar putea conduce la disfuncționalități pe piață ca urmare a unei inechități între același tip de servicii prestate”, arată Guvernul.
Un alt argument este că există riscul ca impunerea unei astfel de taxe la nivelul retailului modern să ducă la transferul valorii acesteia în prețul de raft, cu dezavantaje pentru consumatori.
„Categoriile de consumatori care vor avea de suferit vor fi cele cu venituri mici și medii care își realizează cumpărăturile din supermarketuri, având prețul ca principal considerent luat în calcul pentru atragerea produselor”, încearcă Guvernul să oprească noul impozit.
Executivul invocă totodată o dublă impozitare și afectarea liberei concurențe.
Punctul de vedere al Guvernului este însă unul consultativ, decizia aparținând parlamentarilor. Având în vedere apetența acestora de a aproba astfel de proiecte, nu este exclus ca și acest impozit suplimentar să fie introdus.
Proiectul pregătit în Parlament introduce un impozit suplimentar calculat la venitul anual al unui supermarket și este stabilit într-un cuantum de 0,5% pentru suma care depășește un venit anual de 3 milioane de euro și de 1,2% pentru suma care depășește un venit anual de 50 de milioane de euro.
La începutul lunii aprilie, Profit.ro a anunțat că supermarketurile vor fi obligate să achite statului, pe lângă impozitul de 16%, și un impozit suplimentar, pregătit de parlamentari cu argumentul că afacerile lor merg „ca pe roți”, dovadă înghesuiala clienților la casele de marcat. Impozitul va fi impus dacă va fi votat de ambele Camere ale Parlamentului și promulgat de președintele Klaus Iohannis.