Traian Băsescu: Înalta Curte a devenit câmp tactic pentru SRI şi nu întotdeauna un apărător al statului de drept

Traian Băsescu dă exemplu un caz de înalt oficial american condamnat în primă instanţă pentru corupţie, dar achitat în cele din urmă, pentru că procurorii au interpretat prea dur legea. Fostul preşedinte prezintă un caz cu acuzaţii de abuz în serviciu, acuzaţii care se aduc în cele mai multe dosare de corupţie din România, inclusiv Elena Udrea.
Iulian Tudor
20 aug. 2016, 12:32
Traian Băsescu: Înalta Curte a devenit câmp tactic pentru SRI şi nu întotdeauna un apărător al statului de drept

Traian Băsescu a folosit un exemplu din justiţia americană pentru a ataca din nou conducerea instanţei supreme, a SRI, dar şi pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

„Ştiu că multora n-o să le placă, dar acesta este statul de drept, iar eu îmi asum să vorbesc despre acest lucru, oricât de tare s-ar înfuria consumatorii şi regizorii filmelor cu cătuşe. Scriu această postare în condiţiile în care rămân un susţinător fără rezerve al condamnării corupţilor dovediţi şi nu fabricaţi şi, în egală măsură, un susţinător al respectării drepturilor fundamentale.

Spre ştiinţă şi degrabă vorbitorului ambasador Hans Klemm.

Mă întreb: acuzaţiile de abuz în serviciu şi luarea de mită formulate de DNA ar trebui judecate în SUA?

În ianuarie 2014, Guvernatorul statului Virginia, Robert McDonnell, a fost pus sub acuzare de procurori, iar ulterior a fost condamnat de Curtea de Apel la închisoare, pentru acceptarea de plăţi, împrumuturi, cadouri de la domnul Williams, proprietar al firmei Star Sciencific, în schimbul, susţin procurorii, citez “efectuării de acţiuni oficiale, atunci când este cazul, pe măsură ce apar oportunităţi, pentru a legitima, a promova şi a obţine studii de cercetare pentru Star Scientific. “ Procurorii americani au considerat că guvernatorul McDonnell a comis cel puţin cinci “acte oficiale” prin “organizarea de întâlniri“ , “găzduirea de evenimente la reşedinţa guvernatorului“ şi “contactarea altor oficiali guvernamentali“ cu privire la produsele firmei Star Sciencific. Procurorii au considerat că aceste acţiuni au constituit “acte oficiale” deoarece se refereau la dezvoltarea afacerilor în statul Virginia.

Faţă de acestea procurorii americani au formulat :
-trei capete de acuzare pentru abuz în serviciu;
-şase capete de acuzare privind înşelăciune;
-un cap de acuzare privind conspiraţie pentru a comite abuz în serviciu;
-două capete de acuzare privind falsul în declaraţii.

Drept pentru care Curtea de Apel l-a condamnat pe guvernator la închisoare cu executare.

Cu toate acestea, în iunie 2016, judecătorii Curţii Supreme a SUA au considerat că a defini organizarea de întîlniri, contactarea altor oficiali guvernamentali şi găzduirea de evenimente la reşedinţa guvernatorului pentru promovarea firmei Star Sciencific ca fiind “acte oficiale” este o interpretare excesivă dată de procurori, drept pentru care Hotărârea de condamnare dată de Curtea de Apel a fost anulată, pentru că guvernatorul Robert McDonnell nu a îndeplinit niciun “act oficial”, nu a semnat niciun document prin care să favorizeze firma Star Sciencific.

Curtea Supremă a SUA a considerat că sintagma “act oficial” a fost interpretată abuziv şi excesiv de către procurori şi că aceştia din urmă au indus în eroare opinia publică.

Cît de bine seamănă această întîmplare din justiţia americană cu abuzurile săvârşite de procurorii DNA atunci cînd interpretează abuziv şi excesiv sintagma “îndeplineşte în mod defectuos“ din definiţia abuzului în serviciu a Noului Cod Penal. 

Marea deosebire este că SUA au o Curte Supremă care veghează la respectarea legii şi la continua consolidare a statului de drept, în timp ce România are o Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie care, prin grija doamnei Stanciu, începînd cu 2015, a devenit câmp tactic pentru SRI şi nu întotdeauna un apărător al statului de drept. 

PS – Legat de cazul McDonnell, un important consilier de la Casa Albă, care şi-a menţinut funcţia de la preşedintele Reagan până la preşedintele Obama, a declarat – citez – “expansiunea uluitoare a legilor privind corupţia în sistemul public al SUA va determina cel mai probabil o îngheţare a interacţiunii dintre oficialii publici şi cetăţenii în serviciul cărora se află şi, astfel, va periclita abilitatea acestora de a-şi îndeplini în mod eficient atribuţiile””, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Horoscop rune 19-25 august 2024. Mihai Voropchievici anunță o mare surpriză pentru Gemeni
Capital.ro
Ultimele informații despre Florin Piersic. Cum se simte marele actor
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Satele care au devenit magnet pentru bucureșteni. Mulți s-au mutat la țară pe loc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Spania permite Ucrainei să decidă cum și când să folosească echipamentele furnizate
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...