SUBIECTE ROMANA BACALAUREAT 2016, sesiunea de toamnă. SUBIECTE şi BAREME BAC 2016

SUBIECTE ROMANA BACALAUREAT 2016. De luni încep examenele scrise pentru cei peste 42.000 de absolvenţi de liceu care s-au înscris la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului din acest an, cea de toamnă, prima examinare urmând să fie la Limba şi literatura română.
Filip Stan
21 aug. 2016, 17:12
SUBIECTE ROMANA BACALAUREAT 2016, sesiunea de toamnă. SUBIECTE şi BAREME BAC 2016

SUBIECTE ROMANA BACALAUREAT 2016. Peste 42.000 de absolvenţi de liceu care fie nu s-au înscris, fie au picat în prima sesiune a examenului de Bacalaureat, sau în cele din anii trecuţi, vor susţine, începând de luni, 22 august, probele scrise ale examenului maturităţii, etapa de toamnă.

Subiectele pe care le-au primit candidaţii de la profilul umanist şi pedagogic au cuprins cerinţe pe baza unui text de Gib Mihăiescu („Bordelul din rezervă”) despre rolul emisiunilor culturale în societatea actuală (text argumentativ), tema şi viziunea despre lume într-un text poetic aparţinând lui Tudor Arghezi sau Ion Barbu (eseu).

La profilul real, subiectul I a cuprins cerinţe pe baza unui text din Mircea Eliade („Noaptea de Sânzâiene”), la subiectul doi – text argumentativ despre rolul comunicării în relaţiile de prietenie, iar la subiectul III eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic aparţinând lui Lucian Blaga sau Nichita Stănescu.

Prima probă scrisă este la Limba şi literatura română. Marţi, 23 august, elevii de altă naţionalitate vor susţine examenul la Limba şi literatura maternă, în timp ce miercuri, 24 august, este programată proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie. Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului se va încheia vineri, 26 august, când absolvenţii de liceu vor fi examinaţi la una din materiile la alegere ale profilului şi specializării .

Luni, 29 august, până la ora 16:00, unităţile de învaţământ vor afişa rezultatele obţinute de candidaţi, iar cei nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţie până la ora 20:00. 

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afişate joi, în prima zi din septembrie, iar cei care nu au obţinut o medie mai mare de 6, vor fi declaraţi respinşi.

BACALAUREAT 2016 EDU.RO, MODELE de SUBIECTE şi BAREME de CORECTARE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016:

SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT-  Filiera teoretica- profilul umanist, Filiera vocationala- profilul pedagogic

BAREM ROMÂNĂ-  Filiera teoretica- profilul umanist, Filiera vocationala- profilul pedagogic

SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT- Filiera teoretică- profil real, filiera tehnologica

BAREM ROMÂNĂ- Filiera teoretică- profil real, filiera tehnologica

Examinările scrise din a doua sesiune încep luni, 22 august, cu proba la Limba şi literatura română şi continuă marţi, 23 august, cu proba Limba şi literatura maternă, respectiv miercuri, 24 august, cu proba obligatorie a profilului. Testele scrise se încheie vineri, 26 august, cu proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea primelor rezultate (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00) vor avea loc pe 29 august, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 1 septembrie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2016 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 18 până în 22 iulie.

În 16-17 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 17-19 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi în 18-19 august – evaluarea competenţelor digitale.

Din 22 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la limba şi literatura română, urmată în 23 august de limba şi literatura maternă, 24 august – proba obligatorie a profilului şi 26 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 29 august, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În 30-31 august vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 1 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

CALENDARUL examenului de BACALAUREAT 2016 – sesiunea de toamnă:

16-17 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

16-17 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

17-19 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

18-19 august 2016 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

22 august 2016 Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

23 august 2016 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

24 august 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

26 august 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

29 august 2016 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)

30 – 31 august 2016 Rezolvarea contestaţiilor

1 septembrie 2016 Afişarea rezultatelor finale

Condiţii de desfăşurare a examenului

Bacalaureatul din 2016 se desfăşoară în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului – 2011, aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei nr. 4799/2010.

Lista disciplinelor la care candidaţii susţin examenul de bacalaureat în cele două sesiuni din 2013 rămâne cea aprobată în 2010 prin ordinul ministrului Educaţiei.

Comisiile de bacalaureat judeţene şi cea a municipiului Bucureşti trebuie să asigure camere de supraveghere audio-video în sălile în care se desfăşoară probele examenului, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise.

Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări, verificarea se va face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învăţământ respectivă.

Dacă se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat din centrul de examen va luat măsurile necesare, care pot merge până la eliminarea candidaţilor din examen.

Lucrările scrise ale candidaţilor la bacalaureat pot fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, prin decizie a Comisiei Naţionale de Bacalaureat. Transportul lucrărilor scrise dintr-un judeţ în cel desemnat şi aducerea lor înapoi, precum şi consemnarea în catalogul electronic a rezultatelor obţinute de candidaţi se fac în conformitate cu procedurile elaborate de Comisia Naţională de Bacalaureat.

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.

De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior.

Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceştia nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.v

BAREME ŞI SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016. Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, au început luni 4 iulie, cu testul de Limba si literatura româna (proba E)a).

SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016. La profilul Real, la Subiectul I, elevii au primit un text la prima vedere dintr-o piesă de teatru (Madona). La Subiectul II, absolvenţii de clasa a XII-a au de realizat un text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor. Subiectul III se referă la viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic. BEREMUL DE CORECTARE ÎL GĂSEŞTI AICI

SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016. Potrivit adevarul.ro, la profilul Uman, la Subiectul II, elevii au avut de realizat un text despre rolul lecturii, în timp ce la Subiectul al III-lea, aceştia au primit caracterizarea romanului psihologic şi a textului dramatic.

Marti, 5 iulie, se va desfasura proba de Limba si literatura materna (proba E)b), iar miercuri, 6 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului (proba E)c) la disciplinele Istorie si Matematica. Ultima proba scrisa din sesiunea curenta, proba la alegere a profilului si specializarii (proba E)d), este programata vineri, 8 iulie. În functie de cele doua criterii, candidatii au putut opta pentru una dintre urmatoarele discipline: Biologie, Chimie, Fizica, Economie, Filosofie, Geografie, Informatica, Logica si argumentare, Sociologie si Psihologie.

Pentru sustinerea probelor scrise, în cele 473 de centre de examen organizate în acest sens, s-au înscris peste 137.300 de candidati din toate promotiile. La proba E)b) – Limba si literatura materna sunt asteptati peste 7.200 de candidati care-si vor redacta tezele într-una din urmatoarele limbi: maghiara, germana, ucraineana, sârba, slovaca, turca, italiana si croata.

Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 12 iulie (pâna la ora 16.00). În aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi facute publice în data de 16 iulie.

BACALAUREAT 2016. Accesul candidatilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în sali cu manuale, dictionare, notite, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
calcul/comunicare.

De asemenea, candidatilor le este interzis sa comunice între ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinsi în aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinta, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, în sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise iar hârtia folosita este doar cea distribuita de asistenti.

BACALAUREAT 2016. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:

a) sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale

b) sustinerea tuturor probele scrise si nota 5 la fiecare dintre acestea;

c) obtinerea mediei 6 cel putin, la probele scrise.

Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit.

În calitate de presedinte al Comisiei Nationale de Bacalaureat, Secretarul de stat pentru învatamânt preuniversitar, Monica Cristina Anisie, a sustinut astazi, 3 iulie, o videoconferinta cu membrii comisiilor judetene, cu presedintii centrelor de examen si cei ai centrelor zonale de evaluare, masura organizatorica în premiera. În cadrul instruirii s-a pus accentul pe pregatirea elementelor care sa asigure un cadru corect si exigent de desfasurare a examenului si care, în egala masura, sa ofere elevilor posibilitatea de a-si pune in valoare cunostintele acumulate.


DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde ar putea începe Al Treilea Război Mondial. Autoritățile pregătesc deja apărarea
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Irinel Columbeanu, în lacrimi de Crăciun. Cadoul emoționat pe care l-a primit
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Consultantul fiscal Gabriel Biriș comentează măsurile guvernului pentru reducerea deficitului
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă