Scandal la nivel înalt cu privire la sesiunea specială a examenului de Bacalaureat, organizată pentru olimpicii sportivi. Fiica Doinei Melinte, fosta preşedintă a Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, a participat la examen, deşi nu a depus actele care să ateste că ar participa la vreo competiţie internaţională.
Mai mult, la această sesiune a participat şi una dintre colegele sale de la Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, din Bucureşti, de asemenea, fără să fi participat la vreo competiţie sportivă internaţională.
Cele două eleve sunt totuşi înscrise la secţia de canotaj a Clubului Dinamo, însă de mai puţin de şase luni. Dealtfel, Daiana Melinte declara în urmă cu un an pentru ziarul Click: „Am făcut multe sporturi când eram copil. Le-am încercat pe toate, dar nu s-a prins nimic de mine, întotdeauna am fost o fire mai boemă„.
Iniţial, fiica Doinei Melinte a picat examenul de Bacalaureat, însă a reuşit să obţină notă de trecere după contestaţii.
Sesiunea specială a Bacalaureatului a declanşat controverse după ce reprezentanţii COSR s-au declarat surprinşi de numărul mare de candidaţi înscrişi. Comitetul Olimpic Român a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret şi Ministerului Educaţiei demararea unei investigaţii, după ce la sesiunea specială organizată pentru olimpici au participat peste 900 de candidaţi, deşi la Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de Bacalaureat.
Contestarea numărului mare de candidaţi determină însă Ministerul Educaţiei să demareze o verificare internă legată de modul de înscriere. „Datele primite de la federaţii nu le putem verifica. Acestea sunt semnate, asumate şi trimise la noi de către federaţii. Vom verifica, în schimb, modul de înscriere, mai precis cum au fost procesate datele din liste, pentru nu a se fi strecurat eventuale erori”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Educaţiei.
Tot la sesiunea specială de anul acesta, din examen au fost eliminaţi 25 de candidaţi, care au fost prinşi având asupra lor fiţuici sau telefoane mobile, potrivit reprezentanţilor ministerului.
Promovabilitatea la Bacalaureatul dedicat elevilor din loturile pentru olimpiade şi concursuri internaţionale sportive sau pe discipline a crescut cu mai puţin de un procent după rezolvarea contestaţiilor, de la 34,2 la 35%, fiind promovaţi doar şapte dintre cei 319 care au contestat notele.