Persoanele cu credite imobiliare la bănci care vor să renunțe la casă prin procedura dării în plată trebuie să mai aștepte până vor putea achita taxe notariale reduse. După ce notarii au propus, în luna mai, reducerea tarifelor la jumătate, Ministerul Justiției a lansat un proiect de ordin în dezbatere publică abia la sfârșitul lunii iulie, care să treacă în lege recomandarea notarilor. Termenul de trimitere a sugestiilor publicului pentru actul normativ era 11 august,anunţă profit.ro.
Din acest motiv, debitorii care vor să dea casa băncii și să scape de credite mai au de așteptat. Aceasta deoarece ministerul a publicat din nou proiectul de ordin, identic cu primul, care va fi dezbătut acum pe 31 august, astfel că abia din septembrie tarifele notariale ar putea fi reduse, după ce ministrul Justiției, Raluca Prună, semnează ordinul, iar documentul este publicat în Monitorul Oficial.
Ministerul Finanțelor a modificat la jumătatea lunii iunie Codul fiscal, astfel încât darea în plată să nu fie taxată. Inițial, statul lua banii debitorilor ca pentru o tranzacție imobiliară, însă calculată la valoarea creanței.
Cu taxa la stat și cele către notari, un act de dare în plată a unui imobil cu un credit de 75.000 de franci elvețieni costă 12.000 de lei.
Până la 20 iulie, băncile au primit 3.900 de notificări de dare în plată, potrivit datelor furnizate de BNR. Pe portalul instanțelor sunt înregistrate peste 3.100 de dosare, fie contestații ale băncilor, fie cereri ale debitorilor ca datoria să le fie ștearsă.