„Raportul Corpului de control ne-a parvenit acum câteva zile. Experţii au constatat încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa a IV-a. Tocmai de aceea, suntem în proces de soluţionare a contestaţiei care a fost înaintată de către editori. Acesta este şi motivul pentru care, din păcate, nu vom avea manuale la 12 septembrie pentru elevii de clasa a IV-a”, a declarat ministrul Educaţiei, potrivit news.ro.
De asemenea, ministrul a precizat directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), care a organizat licitaţia pentru achiziţia manualelor, a fost schimbat din funcţie, iar în locul său a fost numit Marian Şuţă.
„Corpul de control a făcut şi o serie de recomandări, cum ar fi revizurirea procedurii interne de secretrizare şi descretizare a ofertelor, eliminarea conflictului de interese existent până acum în organizarea licitaţiilor între directorul CNEE şi preşedinte al comisiei de licitaţii. Ceea ce vă pot spune acum este că domnul Cristian Mirescu, care a fost director al acestui consilu de evaluare, nu mai este în momentul de faţă director. Domnia sa lucrează în continuare la Editura Didactică şi Pedagogică , dar nu mai este directorul acestei comisii foarte importante. Vom investiga şi toate aspectele care au fost sesizate de Corpul de control al premierului şi vom merge mai departe cu această cercetare”, a adăugat ministrul Educaţiei.
Întrebat ce se va întâmpla la CNEE întrucât tot aici sunt elaborate subiectele pentru examenele naţionale şi au fost multe probleme legate de subiecte, ministrul a spus că are în vedere şi îmbunătăţirea acestei activităţi.
„Tot aici erau elaborate şi subiectele pentru examenele naţionale şi de aceea avem în vedere îmbunătăţirea acestei activităţi”, a adăugat ministrul Mircea Dumitru.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a revenit și a anunțat că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale şcolare noi la şapte materii, probleme existând la alte 6 discipline.
„Vor exista manuale şcolare la clasa a IV-a pentru şapte discipline, pe 12 septembrie acestea se vor afla pe băncile elevilor. Pentru alte încă două discipline, matematică şi limba engleză modernă, contestaţiile au fost rezolvate în instanţă. În consecinţă, în cel mai scurt timp, sperăm noi, în septembrie -octombrie, manualele vor putea fi livrate. Pentru patru discipline, respectiv Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, contestaţiile se află în analiza instanţelor. Pe măsură ce acestea se vor finaliza, vom putea avea manuale şi pentru aceste discipline”, a declarat Mirabela Amarandei.
Raportul Corpului de control al premierului, arată că în perioada de derulare a procedurii de atribuire a licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achiziţiilor publice.
Ministerul Educatiei face o serie de precizări legate de asigurarea, contractarea si furnizarea manualelor necesare elevilor claselor a IV-a.
Astfel, procedurile au fost finalizate şi au fost semnate contracte cu editurile câştigătoare pentru 7 discipline: Limba modernă franceză, Limba modernă germană, Limba şi literatura română pentru secţiile cu predare în limba maghiară, Educaţie civică, Muzică şi mișcare, Arte vizuale şi abilităţi practice şi Religie. Toate aceste titluri vor fi pe băncile elevilor la începutul anului şcolar 2016-2017.
Pentru alte două discipline – Matematică şi Limba modernă engleză – contestaţiile în instanţă au fost soluţionate, prin urmare se poate trece la semnarea contractelor şi livrarea manualelor în şcoli în intervalul septembrie – octombrie 2016.
Contestaţiile pentru loturile de manuale la disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie sunt, în acest moment, pe rolul instanţelor. Pe măsură ce aceste litigii vor fi soluţionate juridic, procedurile subsecvente vor fi puse cât mai rapid în aplicare astfel încât stocurile de manuale să fie completate.
„Facem tot ce se poate pentru ca elevii din clasa a IV-a să nu fie afectaţi de problemele de procedură ce vizează licitaţia pentru manualele şcolare. Îi asigur pe elevi, profesori şi părinţi că imediat ce instanţele se vor pronunţa, vom parcurge toţi paşii necesari astfel încât situaţiile nefericite de până acum să nu se mai repete”, a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.