Comisia Europeană a prelungit măsurile de sprijin excepţional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii din sectorul fructe şi legume, ca urmare a prelungirii embargoului impus de Federaţia Rusă produselor agroalimentare ale Uniunii Europene.
„Cantitatea maximă de produse repartizată României este de 3.000 tone. Măsura pentru care se acordă sprijin financiar este retragerea de pe piaţă”, arată un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Sprijinul financiar se va acorda pentru 1.500 tone de fructe – mere, pere, prune, fructe de tip bacă, struguri de masă proaspeţi, piersici şi nectarine – şi pentru 1.500 tone de legume – roşii, castraveţi, morcovi, varză albă şi varză roşie, ardei gras, conopidă, broccoli, ciuperci din genul Agaricus.
„La propunerea Organizaţiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA), un solicitant poate beneficia de maximum 750 tone din cantitatea totală repartizată fiecărui sector, respectiv legume/fructe”, precizează ministerul.
Termenul limită de solicitare a retragerilor de pe piaţă este 15 septembrie 2016 pentru legume şi 15 octombrie 2016 pentru fructe. Dacă până la 15 octombrie nu s-au solicitat cantităţile stabilite, pentru cantitatea rămasă disponibilă pot fi depuse cereri de către orice beneficiar, până la atingerea plafonului de 3.000 de tone.
Produsele şi cantităţile au fost stabilite ţinând cont de propunerile Organizaţiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA), dar şi în urma analizei privind sprijinul primit de către producătorii agricoli din sectorul fructe şi legume în perioada 2014 – 2015 pentru aceste măsuri excepţionale.
De asemenea s-a avut în vedere şi recomandarea Curţii de Conturi Europene (ECA) cu privire la combaterea risipei alimentare şi de a pune accent pe evitarea acesteia, printr-o proporţie mare a produselor distribuite gratuit faţă de cele distruse, precizează Ministerul Agriculturii.