„Nu e niciun scandal, este o dezbatere publică privind aplicabilitatea dispoziţiilor Ordonanţei numărul 20 din 2016 la corpul magistraţilor. Ministerul Public este de părere că se aplică şi magistraţilor. Colegiul de conducere al Ministerului Public a hotărât aceasta după analizarea Ordonanţei, iar procurorul general a emis ordinul respectiv de salarizare. În mod clar, nu este permis să fie vreo discrepanţă în cadrul corpului magistraţilor. Ordonanţa 20/2016 tocmai aceasta a urmărit, eliminarea discrepanţelor salariale în cadrul familiilor profesionale respective, iar familia ocupaţională a magistraţilor trebuie să aibă un nivel de salarizare echitabil şi să nu producă noi probleme. Modalitatea de punere în aplicare a Ordonanţei ţine de ordonatorii de credite care sunt chemaţi să o pună în aplicare„, a declarat Augustin Lazăr.
Reacţia vine după ce procurorul general a semnat un ordin prin care procurorii vor prmi o majorare salarială de până la 18 procente, începând din septembrie, potrivit Mediafax. În cazul judecătorilor, Ministerul Justiţiei nu a emis un act pentru majorare. Asta a atras nemulţumirea a o parte dintre judecători. Aceştia au semnat un memorandum prin care cer aplicarea unotară a Ordonanţei care duce la creşterea salariilor, susţinând că au fost discriminaţi.
„În cazul salarizării discriminatorii, magistraţii i-au cerut Ministrului Justiţiei să aplice ordonanţa de urgenţă 20/2016, «care a fost emisă cu scopul declarat de a elimina urgent nivelurile diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, în cadrul aceleiaşi instituţii»”, se arată într-un comunicat transmis de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România.
Marţi, în şedinţa de Plen, CSM va discuta punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie referitor la memoriul magistraţilor.