Reguli noi privind cărţile scrise în puşcărie: Confirmarea caracterului ştiinţific al lucrărilor se face de către CNCS

Procedura privind elaborarea de lucrări științifice publicate sau de invenții brevetate de către persoanele private de libertate aflate în unitățile subordinate Administrației Naționale a Penitenciarelor, a fost aprobată miercuri printr-o Hotărâre de Guvern.
Iulian Tudor
24 aug. 2016, 11:30
Reguli noi privind cărţile scrise în puşcărie: Confirmarea caracterului ştiinţific al lucrărilor se face de către CNCS

Procedura este necesară aplicării reglementărilor potrivit cărora, începând cu 31 august 2016, persoanele care execută măsuri privative de libertate și elaborează lucrări științifice sau realizează invenții în perioada de detenție pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maxim 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor științifice publicate pe durata executării pedepsei și numai în baza confirmării caracterului științific al lucrării respective, respectiv a brevetului, în cazul invențiilor. Aceste reglementări au fost adoptate de Guvern în luna iunie 2016, prin OUG 24/2016.

Guvernul a modificat și completat în acest sens Hotărârea nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Potrivit noilor reglementări, confirmarea caracterului științific al lucrărilor se face de către Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), care, în baza unei cereri scrise adresate de către deținut conducerii penitenciarului, desemnează aleatoriu trei evaluatori din baza de date. Evaluatorilor nu li se comunică identitatea autorului lucrării, iar identitatea evaluatorilor rămâne confidențială.

În ceea ce privește publicarea lucrării științifice, aceasta se realizează prin grija și pe cheltuiala deținutului, la edituri recunoscute la nivel academic și fără implicarea administrației penitenciarului. În cazul invențiilor, demersurile pentru obținerea brevetului de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci se realizează exclusiv de către deținut.

Elaborarea de lucrări științifice sau realizarea de invenții în timpul pedepsei privative de libertate se poate face numai în baza unei aprobări obținute în acest sens din partea directorului penitenciarului. La cererea formulată de către deținut se va anexa și o recomandare scrisă privind relevanța tematicii pentru cercetarea științifică și argumentele privind includerea temei într-un domeniu și specializare universitară stabilite de nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare, din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea. De asemenea, este prevăzută expres obligația deținuților de a suporta cheltuielile generate de acordarea caracterului științific al unei lucrări, respectiv de brevetarea unei invenții, potrivit procedurilor de drept comun.  În plus, activitățile pe care le implică realizarea unei lucrări științifice sau invenții nu pot depăși durata de lucru prevăzută de legislația muncii și nu se pot suprapune cu alte tipuri de activități lucrative sau de altă natură pe care le efectuează deținuții.

Pe perioada elaborării lucrării științifice sau a invenției, activitatea deținutului va fi monitorizată de o persoană desemnată din cadrul penitenciarului, care va întocmi un tabel nominal de pontaj la sfârșitul fiecărei zile. La rândul său, deținutul are obligația de a prezenta zilnic materialele elaborate, care vor fi consemnate într-un proces-verbal semnat atât  de el, cât și de persoana desemnată să-i monitorizeze activitatea.

În cazul unei decizii de transferare a deținutului într-un alt penitenciar, activitatea de elaborare a lucrării științifice ori de realizare a unei invenții desfășurată de deținut se suspendă până la revenirea în penitenciar sau până la transferarea în alt penitenciar.

Spynews
Dana Badea și Alin s-au despărțit, la scurt timp după ce au ieșit din arest! Influencerița trece prin momente grele
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Wizz Air a lansat o nouă ofertă limitată de care pot profita și românii. Sunt doar 10.000 de locuri disponibile
Capital.ro
Guvernul a dat ordin. Regulă nouă pentru femeile din România. Se va aplica peste tot
Playtech.ro
Americanii nu vor să dea medalia. Lansează o nouă teorie. Eroarea gravă pe care ar fi făcut-o TAS
DailyBusiness
NOI SCUMPIRI LA RAFT! Ce alimente vor costa cel mai mult din toamnă
Adevarul
Dacă lui Putin nu-i convine situația din Kursk, atunci „să plece naibii din Ucraina”, spune Casa Albă
Spynews
Prețul pe care l-a plătit Ioana Grama pentru o noapte de cazare în Dolomiți. Suma depășește cu mult salariul minim în România
Spynews
Noi informații cutremurătoare despre ce se petrecea la Spitalul Pantelimon. Au fost făcute noi sesizări. Alte cinci decese sunt investigate 
Evz.ro
Vecinii lui Charles, din România, stau pe munți de bani. Terenurile au explodat la un nivel fără precedent
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Cine este tatăl Elizei Iliescu, de fapt. Adriana Iliescu i-a spus adevărul fiicei ei, în sfârșit
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Polițistul care a ucis-o pe Raisa pe trecerea de pietoni merge la închisoare. Câți ani va petrece în arest Constantin Popescu
Capital.ro
România a ajuns o mare forță a Europei. Comoara la care oamenii au tot visat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
substantial.ro
Donald Trump discută cu Elon Musk despre Ucraina și relațiile comerciale cu UE
MediaFlux
ROMÂNIA, ATACATĂ cu RACHETE NUCLEARE de RUSIA! S-a aflat PRIMA ȚINTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...