Secretarul de stat din Ministerul Muncii Iolanda Stăniloiu a explicat pentru news.ro că finalitatea acestui exerciţiu nu este aceea de a furniza o procedură de ajustare automată a salariului minim, ci, mai degrabă de a oferi informaţii fundamentate pe date şi analize actuale, care să permită grupului de lucru să ia decizii informate şi să faciliteze dialogul dintre Guvern şi partenerii sociali.
Potrivit articolului 164 din Legea 53/2003 – Codul muncii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.
Iolanda Stăniloiu a mai spus că experienţa negocierilor anterioare arată faptul că informaţiile actualizate sunt esenţiale pentru luarea unei decizii corecte în ceea ce priveşte nivelul salariului minim, cu atât mai mult cu cât condiţiile socio-economice şi constrângerile de ordin fiscal-bugetar sunt supuse unor modificări şi presiuni neprevăzute.
În acest context, Guvernul şi Ministerul Muncii s-au angajat într-un proces de consultare cu partenerii sociali, în vederea adoptării unui mecanism corect şi transparent de stabilire a salariului minim garantat în plată.
Blocul Naţional Sindical (BNS) a transmis, miercuri, că a acceptat opţiunea Ministerului Muncii de a comanda un studiu de impact pentru salariul minim, acesta urmând să fie făcut de experţi independenţi.
“Deşi partenerii sociali au fost invitaţi să transmită propuneri de experţi consideraţi independenţi care să se alăture echipei de experţi propusă de minister, BNS a decis să nu dea curs acestei invitaţii, rezervându-şi dreptul de a agrea sau nu, în mod justificat, concluziile unui astfel de studiu”, a informat BNS.
Confederaţia sindicală a precizat că a făcut propuneri de completare a structurii studiului ce urmează a fi derulat şi totodată a înaintat o serie de solicitări vizând transparenţa acestui demers.
BNS consideră că un astfel de demers se poate dovedi util în măsura în care poate aduce informaţii noi şi complete atât la nivel agregat, dar şi la nivel micro, precizând că grupul de experţi ar trebui să contribuie la realizarea unei baze de date, să analizeze impactul creşterilor salariului minim din anii anteriori şi totodată să construiască modele de predicţie pentru a evalua impactul unor viitoare ajustări ale salariului minim.