„România tratează ca o relația specială relația cu Republica Moldova, dar dincolo de partea asta (…) sentimentală, vrem să avem o abordare foarte pragmatică în relația cu Republica Moldova. Obiectivul nostru, al Guvernului României, este o îmbunătățire a situației cetățenilor din Republica Moldova și de asta am susținut și susținem nemijlocit reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă. Acele măsuri pe care le-am convenit împreună și pe care le-am legat de această primă tranșă a acordului de împrumut rezultă din nevoia aceasta de reforme pe care și cetățenii Republicii Moldova le-au solicitat”, a spus premierul Cioloș, la începutul unei întrevederi în plenul delegațiilor României și Republicii Moldova, desfășurată la Reședința de Stat de la Chișinău.
Potrivit lui Cioloș, banii din prima tranșă — în valoare de 60 de milioane de euro — din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova sunt de miercuri în contul Republicii Moldova.
„S-au făcut deja pași importanți în reforme, care au fost recunoscuți și de Fondul Monetar și sunt convins și Comisia Europeană va da semnale în curând. Deci, asta arată că atunci când lucrăm în parteneriat în mod pragmatic are de câștigat toată lumea”, a subliniat Cioloș.
El a mai spus că va continua și finanțarea nerambursabilă pentru anumite proiecte din Republica Moldova, care și-au dovedit deja viabilitatea. Totodată, Cioloș a afirmat că își dorește o prezență investițională românească în Republica Moldova.
„Aș vrea să găsim căile, în perioada imediat următoare, și pentru a facilita o prezență investițională românească aici. (…) Sunt companii românești și companii de stat cu potențial de investiție important și companii private care sunt gata să vină să investească în Republica Moldova. E nu numai un semnal de încredere că reformele merg în direcția cea bună, dar e și un mod de abordare pragmatic al relației noastre economice”, a mai declarat Cioloș.
Prim-ministrul Cioloș este însoțit de vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, Raluca Prună, ministrul Justiției, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, și Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.
Acordul privind asistența financiară rambursabilă dintre România și Republica Moldova, în sumă de până la 150 milioane euro, a fost ratificat prin Legea nr. 91/6 mai 2016.