E dependent de calculator. Ce e de făcut?

Computerul este un instrument de lucru util copiilor de orice vârstă, dacă este folosit cu moderație și atunci când chiar au nevoie. Totuși, mulți părinți se plâng de faptul că fiul sau fiica petrece multe ore în fața calculatorului.
Romania TV
26 aug. 2016, 09:15
E dependent de calculator. Ce e de făcut?

Dependența de calculator sau de oricare alte dispozitive electronice este la fel de puternică precum cea de droguri, atrag atenția specialiștii. În timp, aceasta ar putea atrage dezvoltarea unor probleme, precum obezitatea asociată cu sedentarismul.

Discută cu el

Află care este motivul pentru care copilul tău petrece atât de mult timp la calculator. Uneori, această abandonare în fața unui ecran este văzută ca o evadare din realitate. În cazul în care se confruntă cu probleme care îl determină să caute o „scăpare”, cere ajutorul unui psiholog. Află de ce este el dependent, mai exact. Nu poate sta fără jocuri, frecventează cu precădere rețelele de socializare sau doar îi place să navigheze pe internet?

Dacă este dependent de învățare sau de acumularea de informații, atâta timp cât paginile accesate sunt legale, sigure și decente, nu ar trebui să îți faci griji. Dependența aceasta este benignă și utilă pentru educația lui. Totuși, ai grijă să facă destule pauze, pentru a-și odihni ochii și a se mișca, deoarece sedentarismul la copii este asociat cu obezitatea infantilă.

Citeşte şi  Educaţie copii: 20 de vorbe sau fapte ale părinţilor care induc copiii în eroare

Plasează computerul într-o zonă deschisă

Dacă nu ai făcut-o deja, acum e momentul să muți calculatorul din dormitory, într-o zonă circulată, precum sufrageria. Este suficient pentru a-l determina să stea mai puțin pe net, iar tu îl poți supraveghea mai ușor. De asemenea, stabiliți de comun acord cât timp poate petrece zilnic pe computer.

Ține cont de faptul că puștiului îi este greu să renunțe dintr-o dată la dependența lui, așa că aplică modificările în etape. Întâi taie din program jumătate de oră, apoi încă una, până când ajungi la limita impusă de tine. Aici intervine și partea de comunicare.

Cu cât îi arăți mai multă încredere, cu atât mai mult se străduiește să nu te dezamăgească. Dacă vrei să îl ajuți, stabilește și pentru tine un program de utilizare a dispozitivelor. Când vede că tu îl respecți, îi este și lui mai ușor să-ți urmeze exemplul. Astfel, copilul va avea acces la calculator doar când tu ești de acord cu asta. Dacă juniorul dispune și de alte dispozitive (tabletă, smartphone etc.), cel mai simplu este să pui o parolă pe internet. De jocurile preinstalate se va plictisi în scurt timp.

Propune-i alte activități

Înlocuiește timpul pe care copilul îl petrece în mod normal la calculator cu alte activități. Încrie-l la clubul la care vrea de mult timp să mergă, petreceți timp de calitate împreună, mergeți la film, lasă-l la joacă în fața blocului sau încurajează-l să facă un sport. Dependența este oricum greu de depășit, cu atât mai mult cu cât nu îi oferi alternativă. Ține cont că unii copii sunt lăsați singuri și nu au abilități sociale, astfel încât utilizarea calculatorului este un substitut pentru lipsa de contact social.

Fii consecvent, dar nu agresiv

O atitudine agresivă înrăutățește problema, în loc să o rezolve. Sigur că un refuz categoric din partea lui de a te asculta te poate face să uiți de comunicarea pozitivă, fără pedepse sau recompense, dar în cazul acesta rezervă-ți un moment de respiro.

Revino după ce ți-ai limpezit gândurile și ești capabil să îi explicit calm și cu argumente întemeiate de ce este bine să mai facă și altceva în afară de a sta la calculator.

Citeşte şi  Educaţie copii: Cum corectăm comportamentul greşit al copiilor

Sfatul specialistului

Dependența de calculator presupune petrecerea a mai mult de jumătate din programul liber în fața unui calculator, în fiecare zi a săptămânii, acasă, în locuri publice sau în momentele de socializare sau recreere.

Când observi că preocupările lui sunt cu preponderență legat de calculator, ajută-l să își direcționeze timpul și atenția către alte activități dinamice, care să-l determine să folosească energia în mod constructiv. În fața unui dispozitiv electronic poziția este mai mereu statică. De aceea, toată energia acumultă în acest timp este transformată ulterior în stări de agitație, comportamente dezorganizate, furie, respingere, chiar și izolare socială.

Rolul tău este să construiești un set de reguli trasformate în responsabilități în stil ludic, astfel încât să nu perceapă sarcinile pe care le are de îndeplinit ca pe o corvoadă, ci, dimpotrivă, să fie atras de ele. De exemplu, când veniți acasă, după o zi de lucru, respectiv după orele de școală, puteți pregăti masa împreună, spăla vasele împreună sau povesti ce ați făcut peste zi, prin joc de rol.

Trebuie să intervii în programul copilului doar când observi un dezechilibru emoțional din cauza folosirii calculatorului pe o perioada lungă. Nu interveni fără să îi oferi explicații clare, adaptate nivelului său de dezvoltare. Dacă îi oferi atenția de care are nevoie și îi aduci argumente plauzibile, copilul este mult mai deschis la schimbare.

Află cum îți poți ajuta copilul să scape de dependența de internet

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul german care va deschide o nouă fabrică în România. Vor fi 1500 de locuri de muncă, investiția e de sute de milioane de euro
Capital.ro
Aceste anvelope trebuie schimbate! Toți șoferii sunt obligați. Risc de derapaj
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Manelistul Jador, gest controversat la un concert. S-a filmat când dădea bani publicului. „Dacă îi muncea, nu îi mai arunca” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Regula celor 5 secunde. Sfaturi de la experți pentru a rezolva conflictele în cuplu
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
'Ăla-i amantul tău?' Ilie Năstase și Ioana, mega-scandal în fața blocului: 'Te-am văzut'😱
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Simona Halep a făcut anunțul despre copil: Acesta este viitorul pe care mi-l doresc!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Cutremur de 7,2 Magnitudine Loveste Coasta de Est a Peninsulei Kamceatka din Rusia: Alertă de Tsunami Emitată
MediaFlux
SECRETUL lui DONALD TRUMP! S-a AFLAT de ABIA ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...