Voiculescu, despre secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi: Trebuie curăţat temeinic. Nu ajunge să dăm cu var

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a vorbit într-un interviu despre problemele încă existente în Spitalul de Arşi şi despre decizia surprinzătoare de a transporta acolo doi dintre pacienţii răniţi în explozia de la Petromidia.
Roxana Gagiu
26 aug. 2016, 15:50
Voiculescu, despre secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi: Trebuie curăţat temeinic. Nu ajunge să dăm cu var

Luni după-amiază în jurul orei 18:00 pe platforma Petromidia s-a produs un incendiu în zona instalației de distilare în vid, în urma căruia patru persoane au suferit arsuri. Doi răniți au fost transportaţi la Spitalul de Arși din București, iar alţi doi au fost duşi la Spitalul Bagdasar-Arseni. Din păcate, unul dintre ei a murit din cauza arsurilor grave.

Cei doi răniți internați la Spitalul de Arși din București sunt stabili hemodinamic și ar putea fi operați, în timp ce bărbatul aflat la Spitalul Bagdasar Arseni este în continuare intubat, dar stabil.

Bărbatul de 34 de ani care are arsuri de gradul IIB-III pe 15% din suprafața corpului și a fost internat la Spitalul de Arși este stabil hemodinamic și respirator, a fost detubat după transport, continuă tratamentul și este posibil să fie operat. Cel de-al doilea bărbat transportat la Spitalul de Arși, de 58 de ani, are arsuri de gradul IIB-III pe 15% din suprafața corpului și este stabil hemodinamic și respirator, a fost detubat după transport, continuă tratamentul și este posibil să fie și el operat miercuri.

În schimb, bărbatul internat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală este în stare gravă, având arsuri de căi respiratorii inferioare şi superioare.

Răniţii au fost duşi în spitalele din Capitală, deşi în 14 iulie, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spunea că dacă în România are loc un accident cu victime cu arsuri pacienţii trebuie trimişi în străinătate, pentru că nu există posibilitatea de a fi îngrijiţi în ţară.

„Decizia de a aduce pacienţii în Bucureşti nu este una politică, se ia în funcţie de starea fiecărui caz în parte. Cei mai grav au fost duşi la Spitalul Bagdasar-Arseni, unde condiţiile sunt probabil cele mai bune din această ţară, iar medicii au experinţă. Din păcate, unul dintre pacienţi a decedat la scurt timp. Ceilalţi doi au arsuri pe mai puţin de 25 % din suprafaţa corpului şi după consultarea cu comisia de chirugie plastică şi arsuri am decis că poate trata aceşti pacienţi cu arsuri pe mai puţin de 25 % din suprafaţa corpului. Important de spus – compania ne-a pus la dispoziţie să plătescă pentru pacienţi dacă se va impune să fie trataţi în străinătate. Dacă nu există locuri unde să fie trataţi corespunzător, atunci aceşti pacienţi sunt transferaţi în străinătate. Orice altceva este iresponsabil”, a declarat Voiculescu pentru news.ro

Întrebat despre ce s-a schimbat la Spitalul de Arşi de când i s-a suspendat activitatea pentru ATI şi unitatea de transfuzii, ministrul a declarat că s-a schimbat un lucru mic, dar foarte important.

„A fost acreditată unitatea de transfuzii sanguine. Este un lucru pe care ni-l dorim de la toate spitalele. Există un dedline pentru acreditarea unităţilor de trasfuzie. Nu este firesc ca spitalele să funcţioneze fără o minimă avizare din partea organismelor de control, după cum nu este normal ca sângele să fie livrat în astfel de unităţi sanitare. Ştiu că există o aşteptare cu secţia de terapie intensivă şi cu noul spital de arşi, dar nu aş vrea să facem lucrurile pe genunchi. Modul în care arată infrastructura spitaliceacă din România în acest moment este exact efectul lucrului pe genunchi, al studiului de fezabilitate făcut rapid, din nou pe genunchi, poate câteodată cu firme prietene, poate câteodată cu firma care are cea mai ieftină ofertă, cel mai ieftin serviciu. Nu cred că este cazul să ne mai jucăm cu lucrurile acestea”, a spus Voiculescu.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu: Mi-aş fi dorit tare mult să tai panglică la spitale, dar nu mai trebuie „investiţii pe genunchi”

Pentru ca secţia de terapie intensivă să se deschidă, ministrul Sănătăţii a spus că „trebuie făcute câteva lucruri acolo, trebuie curăţat temeinic”.

„Dacă mergeţi o să vedeţi că nu ajunge să dăm cu var, nu ajunge să schimbăm o saltea, după cum nu ajunge să punem plasă la geamuri. Acolo, dacă o luăm de jos în sus, acolo trebuie cu siguranţă revăzut modul în care este acoperită suprafaţa, schimbat sistemul de climatizare. Pacienţii dintr-o stuctură care tratează marii arşi trebuie să aibă saloane pentru o singură persoană şi sunt o mulţime de alte criterii. O secţie de ATI pentru marii arşi şi chiar care nu depăşesc 50% trebuie să respecte anumite criterii”, explică ministrul care mărturiseşte că la Spitalul de Arşi problemele sunt de două feluri.

„Secţia ATI închisă pentru renovări şi o problemă legată de reputaţie, problemă care este doar partial meritată de spital. Echipa de acolo a făcut câteva lucruri bune şi face lucruri bune de mult timp. Cunosc o bună parte din victimele de la Colectiv care au fost acolo şi … nu există foarte multe plângeri, dacă comparăm cu alte spitale din Bucureşti. Nu cred că au fost trataţi forte rău la Spitalul de Arşi. În acelaşi timp, cred că ar trebui să recunoaştem cu toţii că au fost probleme care nu trebuie să mai fie ascunse sub preş. Probleme nu sunt numai la Spitalul de Arşi. Spitalul de Arşi are nenorocul să se situeze acum în atenţia media”.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...