Voiculescu, despre secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi: Trebuie curăţat temeinic. Nu ajunge să dăm cu var

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a vorbit într-un interviu despre problemele încă existente în Spitalul de Arşi şi despre decizia surprinzătoare de a transporta acolo doi dintre pacienţii răniţi în explozia de la Petromidia.
Roxana Gagiu
26 aug. 2016, 15:50
Voiculescu, despre secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi: Trebuie curăţat temeinic. Nu ajunge să dăm cu var

Luni după-amiază în jurul orei 18:00 pe platforma Petromidia s-a produs un incendiu în zona instalației de distilare în vid, în urma căruia patru persoane au suferit arsuri. Doi răniți au fost transportaţi la Spitalul de Arși din București, iar alţi doi au fost duşi la Spitalul Bagdasar-Arseni. Din păcate, unul dintre ei a murit din cauza arsurilor grave.

Cei doi răniți internați la Spitalul de Arși din București sunt stabili hemodinamic și ar putea fi operați, în timp ce bărbatul aflat la Spitalul Bagdasar Arseni este în continuare intubat, dar stabil.

Bărbatul de 34 de ani care are arsuri de gradul IIB-III pe 15% din suprafața corpului și a fost internat la Spitalul de Arși este stabil hemodinamic și respirator, a fost detubat după transport, continuă tratamentul și este posibil să fie operat. Cel de-al doilea bărbat transportat la Spitalul de Arși, de 58 de ani, are arsuri de gradul IIB-III pe 15% din suprafața corpului și este stabil hemodinamic și respirator, a fost detubat după transport, continuă tratamentul și este posibil să fie și el operat miercuri.

În schimb, bărbatul internat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală este în stare gravă, având arsuri de căi respiratorii inferioare şi superioare.

Răniţii au fost duşi în spitalele din Capitală, deşi în 14 iulie, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spunea că dacă în România are loc un accident cu victime cu arsuri pacienţii trebuie trimişi în străinătate, pentru că nu există posibilitatea de a fi îngrijiţi în ţară.

„Decizia de a aduce pacienţii în Bucureşti nu este una politică, se ia în funcţie de starea fiecărui caz în parte. Cei mai grav au fost duşi la Spitalul Bagdasar-Arseni, unde condiţiile sunt probabil cele mai bune din această ţară, iar medicii au experinţă. Din păcate, unul dintre pacienţi a decedat la scurt timp. Ceilalţi doi au arsuri pe mai puţin de 25 % din suprafaţa corpului şi după consultarea cu comisia de chirugie plastică şi arsuri am decis că poate trata aceşti pacienţi cu arsuri pe mai puţin de 25 % din suprafaţa corpului. Important de spus – compania ne-a pus la dispoziţie să plătescă pentru pacienţi dacă se va impune să fie trataţi în străinătate. Dacă nu există locuri unde să fie trataţi corespunzător, atunci aceşti pacienţi sunt transferaţi în străinătate. Orice altceva este iresponsabil”, a declarat Voiculescu pentru news.ro

Întrebat despre ce s-a schimbat la Spitalul de Arşi de când i s-a suspendat activitatea pentru ATI şi unitatea de transfuzii, ministrul a declarat că s-a schimbat un lucru mic, dar foarte important.

„A fost acreditată unitatea de transfuzii sanguine. Este un lucru pe care ni-l dorim de la toate spitalele. Există un dedline pentru acreditarea unităţilor de trasfuzie. Nu este firesc ca spitalele să funcţioneze fără o minimă avizare din partea organismelor de control, după cum nu este normal ca sângele să fie livrat în astfel de unităţi sanitare. Ştiu că există o aşteptare cu secţia de terapie intensivă şi cu noul spital de arşi, dar nu aş vrea să facem lucrurile pe genunchi. Modul în care arată infrastructura spitaliceacă din România în acest moment este exact efectul lucrului pe genunchi, al studiului de fezabilitate făcut rapid, din nou pe genunchi, poate câteodată cu firme prietene, poate câteodată cu firma care are cea mai ieftină ofertă, cel mai ieftin serviciu. Nu cred că este cazul să ne mai jucăm cu lucrurile acestea”, a spus Voiculescu.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu: Mi-aş fi dorit tare mult să tai panglică la spitale, dar nu mai trebuie „investiţii pe genunchi”

Pentru ca secţia de terapie intensivă să se deschidă, ministrul Sănătăţii a spus că „trebuie făcute câteva lucruri acolo, trebuie curăţat temeinic”.

„Dacă mergeţi o să vedeţi că nu ajunge să dăm cu var, nu ajunge să schimbăm o saltea, după cum nu ajunge să punem plasă la geamuri. Acolo, dacă o luăm de jos în sus, acolo trebuie cu siguranţă revăzut modul în care este acoperită suprafaţa, schimbat sistemul de climatizare. Pacienţii dintr-o stuctură care tratează marii arşi trebuie să aibă saloane pentru o singură persoană şi sunt o mulţime de alte criterii. O secţie de ATI pentru marii arşi şi chiar care nu depăşesc 50% trebuie să respecte anumite criterii”, explică ministrul care mărturiseşte că la Spitalul de Arşi problemele sunt de două feluri.

„Secţia ATI închisă pentru renovări şi o problemă legată de reputaţie, problemă care este doar partial meritată de spital. Echipa de acolo a făcut câteva lucruri bune şi face lucruri bune de mult timp. Cunosc o bună parte din victimele de la Colectiv care au fost acolo şi … nu există foarte multe plângeri, dacă comparăm cu alte spitale din Bucureşti. Nu cred că au fost trataţi forte rău la Spitalul de Arşi. În acelaşi timp, cred că ar trebui să recunoaştem cu toţii că au fost probleme care nu trebuie să mai fie ascunse sub preş. Probleme nu sunt numai la Spitalul de Arşi. Spitalul de Arşi are nenorocul să se situeze acum în atenţia media”.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda