Guvernul vrea pedeapsa cu închisoarea pentru „sentimentul” de dispreţ exprimat public faţă de însemnele autorităţii

Guvernul  este de acord cu reintroducerea unei pedepese din Codul Penal aferent regimului comunist, astfel încât manifestările prin care se exprimă dispreț față de însemnele României sau emblemele unor autorități să fie  pedepsite cu închisoarea. Pedeapsa fusese eliminată din Codul Penal în 2009, neexistând argumente pentru menținerea ei.
Filip Stan
29 aug. 2016, 12:04
Guvernul vrea pedeapsa cu închisoarea pentru

La începutul acestui an, Senatul a adoptat un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și UNPR, prin care se propune reintroducerea infracțiunii de „ofensă adusă însemnelor naționale”. Această infracțiune fusese introdusă la sfârșitul anilor ’60, în perioada regimului comunist, iar în 2009, o dată cu revizuirea legislației legislației penale, a fost eliminată.

Prin inițiativa legislativă se propune ca orice manifestare prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar manifestarea prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni sau 1 an sau amendă.

La momentul adoptării propunerii legislative în Senat, Guvernul nu a exprimat un punct de vedere, însă recent, înaintea dezbaterii proiectului în Camera Deputaților, Executivul a transmis oficial Parlamentului că susține incriminarea acestor fapte. Avizul Guvernul este doar consultativ, deputații fiind cei care vor decide soarta proiectului, arată Profit.ro.

 Guvernul se arată astfel  de acord inclusiv cu modul în care proiectul definește expresia „dispreț pentru însemnele României, pentru emblemele sau însemnele de care se folosesc autoritățile”.

Potrivit definiției din proiect, prin acest tip de dispreț se înțelege „a) lipsă de considerație sau stimă; b) sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenție; c) defăimare”.

Incriminate vor fi „faptele săvârșite în public prin care se exprimă dispreț”, conform proiectului.

Proiectul de lege nu specifică însă ce fel de fapte s-a putea sancționa cu închisoarea, dacă este vorba de manifestări de protest, de distrugere a unor însemne, ci se rezumă doar  la incriminarea exprimării publice a unor „sentimente”, lipsei de considerație sau chiar de atenție față de niște însemne oficiale.

Probabil, în cazul în care acest proiect ar trece și de Camera Deputaților și ar fi promulgat de președintele României, magistrații vor trebui să se pronunțe în instanță dacă un contribuabil nemulțumit, care își exprimă lipsa de considerație față de o instituție a statului, despre care consideră că nu îl servește sau îi asigură drepturile în mod adecvat, va ajunge sau nu la închisoare.

 De altfel, Consiliul Legislativ a atras atenția, în avizul transmis, la rândul său, Parlamentului, că noul Cod Penal a renunțat la incriminarea unor asemenea fapte în urma „analizării necesității acestei incriminări, dar și a proporționalității dintre natura și severitatea mijloacelor de constrângere, pe de o parte, și importanța valorii sociale ocrotite prin aceste mijloace pe de altă parte”.

Consiliul Legislativ subliniază că, la momentul eliminării acestei ofense, s-a arătat că „în ceea ce privește necesitatea incriminării unei asemenea fapte nu există argumente care susțină în mod rezonabil menținerea acesteia în sfera de protecție penală în condițiile în care practica judiciară este aproape inexistentă în această materie”.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Animalul care are dinți de cupru. E o creatură cu aspect înfiorător, cu care nu ai vrea să ai de-a face
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
Playtech.ro
Război pe averea lui Alain Delon. Copiii celebrului actor se ceartă pe bani. Cui va rămâne întreaga moștenire
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum îți reglezi ceasul biologic, dacă trebuie să te trezești devreme
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Elveția caută soluții pentru eliminarea muniției aruncate în lacuri
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...