Oficialul NATO este prezent în aceste zile la București, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.
În cadrul ceremoniei de decorare de la Palatul Cotroceni, șeful statului român i-a mulțumit ambasadorului Vershbow „pentru întreaga sa activitate ca adjunct al secretarului general al NATO și pentru contribuția sa directă și importantă la îndeplinirea obiectivelor Alianței”.
„Mandatul său a avut loc într-o perioadă extrem de dinamică și într-un context de securitate foarte complex, marcat de o lipsă de predictibilitate accentuată, în care Alianța Nord-Atlantică a fost nevoită să gestioneze simultan o serie întreagă de provocări și amenințări serioase, deopotrivă în vecinătatea sa estică și în cea sudică”, a afirmat Klaus Iohannis.
Șeful statului a arătat că Alexander Vershbow este „un deschizător de drumuri, implicându-se direct și eficient, astfel încât NATO a putut să își asume un rol nu numai ambițios, dar și credibil și, mai ales, eficace în gestionarea amenințărilor actuale”. „Experiența sa deosebită și înțelegerea profundă a evoluțiilor din vecinătatea estică a Alianței au fost determinante în definirea măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO. La fel de apreciată a fost și implicarea sa activă în consolidarea sprijinului Alianței pentru țările partenere și în aprofundarea dialogului cu acestea”, a adăugat Iohannis, care a mai spus despre secretarul general adjunct al NATO că este un „prieten adevărat” al României.
„Sunt foarte onorat să primesc acest ordin. Este o onoare deosebită să fiu recunoscut de o țară care aduce o contribuție importantă la NATO și la securitatea noastră colectivă”, a declarat Alexander Vershbow.
El a amintit de implicarea României în activitatea Alianței. „În cei 12 ani de când România s-a alăturat Alianței, v-ați dovedit de nenumărate ori valoarea, prin implicarea dumneavoastră în misiunile din Afganistan și Kosovo, prin faptul că ați găzduit elemente-cheie ale sistemului de apărare antirachetă al NATO, prin contribuțiile dumneavoastră active la hotărârile de la Summitul de la Varșovia pentru a întări apărarea NATO și pentru a consolida pozițiile sale”, a adăugat el.
Alexander Vershbow a vorbit și despre mediul politic, în momentul în care țări din Europa Centrală și de Est au devenit aliate NATO.
„Sunt deosebit de mândru că am putut să ajut la modelarea unor politici care au permis să urăm ‘bun venit’ României și celorlalte țări central-europene în Alianța Nord-Atlantică. Foștii adversari au devenit, la început, parteneri și, după aceea, prieteni și aliați foarte puternici”, a punctat el.
De asemenea, Alexander Vershbow a mărturisit că a avut „privilegiul” de a remarca implicarea trupelor române în acțiunile Alianței. „Bărbați și femei din România, din delegația dumneavoastră, ca membri ai personalului civil și militar NATO, au ajutat să putem asigura ca Alianța să fie puternică și ca Europa să fie sigură”, a subliniat Vershbow.