Jignirea publică a unei persoane, prin intermediul contului personal de pe rețeaua de socializare Facebook, reprezintă o faptă de natură contravențională ce poate fi sancționată de către polițiști. Acest fapt reiese dintr-o hotărâre din 2015 a Judecătoriei Făgăraș.
Potrivit avocatnet.ro, o persoană din comuna brașoveană Șoarș a fost amendată cu suma de 1.000 de lei după ce a postat pe Facebook o serie de jigniri la adresa polițiștilor din localitate. Deși aceasta nu folosea pe Facebook numele său real, polițiștii au identificat-o cu ajutorul pozelor și videoclipurilor pe care le postase pe profil și au chemat-o la secție, unde și-a recunoscut fapta. Ulterior, persoana respectivă a contestat în instanță procesul-verbal de contravenție, însă Judecătoria Făgăraș a respins plângerea și a menținut sancțiunea aplicată de poliție.
Printre altele, în motivarea deciziei se face referire la caracterul public al postărilor de pe Facebook, astfel că „instanța apreciază că profilul personal al petentei pe «Facebook», chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre «prieteni» putând distribui informațiile postate de titularul paginii, aspecte pe care petenta le cunoștea”, așa cum este explicat în Sentința civilă nr. 1323/2015.
Citeşte şi: Cum împiedici WhatApp să transmită datele personale către Facebook
Jignirea în public a unei persoane este sancționată deoarece lezează demnitatea și onoarea acesteia, conform prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Mai exact, actul normativ stabilește că este contravenție „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice”. Fapta poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.
Cetățenii mai pot fi amendați pentru scrierea, desenarea sau deterioararea perețiilor clădirilor, gardurilor sau obiectelor de folosință comună din locurile publice (între 100 și 500 de lei), deteriorarea, ridicarea sau mutarea semnelor sau indicatoarelor de orientare turistică și rutieră (între 200 și 1.000 de lei), precum și pentru consumul de băuturi alcoolice pe drumurile publice, în parcuri, în mijloacele de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi (între 100 și 500 de lei).
Atenție! De constatarea și sancționarea faptelor prevăzute de Legea nr. 61/1991 se ocupă primarii, împuterniciții acestora, ofițerii sau agenții de poliție ori ofițerii, maiștrii militari și subofițerii din jandarmerie, precum și polițiștii de frontieră.