Uită de neplăcerile menopauzei

Deși văzută ca o problemă de sănătate, menopauza nu este o boală, în ciuda simptomelor care o însoțesc. Este vorba despre un fenomen fiziologic cu care se confruntă toate femeile la un moment dat.
Romania TV
30 aug. 2016, 08:31
Uită de neplăcerile menopauzei

Încă înainte de a ajunge la menopauză, femeile se tem de acest moment, din cauza povestirilor celor care trec prin acest proces: kilograme în plus, bufeuri, stări depresive și nervi.

„Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini – estrogen și progesteron, cât și a funcției ovulatorii – absența de un an a menstrelor. Se instalează prin „consumarea” numărului de foliculi din ovare.

Femeile se nasc cu un număr fix de foliculi primordiali, din care pierd destui până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulație. Așadar, avem număr diferit de foliculi, genetic vorbind, și, deci, vârsta de instalare a menopauzei este variabilă.

Citeşte şi  Ce trebuie să ştie femeile despre hormoni, din copilărie până la menopauză

Vârsta de debut se consideră normală după 40 ani

Când se manifestă anterior acestei vârste, se consideră menopauză prematură, iar patologia ei face subiect sperat în endocrinologie și ginecologie. Cazurile doamnelor care au ciclu și după 55 de ani, iarăși sunt de urmărit din cauza riscului de hiperplazie de endometru – mucoasă uterină și a cancerului de sân”, spune dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Cum se manifestă

Endocrinologul identifică principalele simptome ale acestei etape biologice:

· modificări ale părului și unghiilor. Astfel, în această perioadă, părul poate să cadă mai des, să fie mai uscat, lipsit de strălucire și fragil. Unghiile își pierd din rezistență și din luciu, în timp ce pielea este mai uscată, mai aspră, având nevoie de mai multă cremă pentru hidratare.

· modificări la nivelul mucoaselor. Principalele simptome sunt uscăciunea vaginală, durerea sau disconfortul la contactul sexual, usturimea la micțiune însoțită sau nu de infecție urinară, pierderi involuntare de urină, (la efort – din cauza scăderii tonusului musculaturii pelviene).

· țesutul adipos altfel distribuit. De cele mai multe ori, acesta se depune în zona abdomenului. În plus, este posibil să se acumuleze mult mai ușor kilogramele.

· ochi umflați dimineața, accentuarea pungilor și a cearcănelor.

· dureri ale articulațiilor la mâini și picioare.

· creșteri ale tensiunii arteriale. Unele persoane devin din hipotensive, hipertensive.

· tulburări de somn – insomnie, somn neodihnitor sau dificultăți la trezire.

· schimbări de dispoziție. Femeile aflate la menopauză se pot confrunta cu atitudine depresivă, plâns facil, gânduri suicidare, scăderea stimei de sine, nervozitate, anxietate, atacuri de panică până la declanșarea unor patologii psihiatrice severe.

faimoasele bufeuri, caracterizate prin senzația intensă de căldură, transpirații profunde, calde, cu durată de câteva secunde sau minute. Se pot repeta de câteva ori pe zi sau pe oră. Se asociza cu creșteri ale tensiunii arteriale, ale pulsului, atac de panică și disconfort general.

· starea generală poate fi afectată. Unele femei acuză oboseală, rău general, amețeli, chiar pierderi ale cunoștiinței, cefalee, crampe musculare, amorțeli ale buzelor sau mâiinilor.

Citeşte şi  Ce trebuie să ştii despre sindromul premenopauzei

Sfatul specialistului

Legat de anamneză, istoricul medical al pacientei, este bine ca doctorul să cunoască vârsta la care mama, bunica sau sora au avut menopauză. De asemenea, trebuie să îi spui dacă au fost cazuri de afecțiuni oncogenitale sau oncomamare și osteoporoză în familie – mai ales fractură de șold, în cazul mamei. Este important ca medicul să afle vârsta primei menstruații, numărul de sarcini și greutățile copiilor la naștere, dacă și cât timp femeia a alăptat și tipul de contracepție folosită.

Consultul endocrinologic se orientează spre inspecția și palparea glandei tiroide și a sânilor. Afectarea glandei tiroide în pre- sau menopauză nu este deloc rară, dimpotrivă. Sânii sunt, de asemenea, un punct cheie în consultul clinic. Aspectul areolelor, mai depigmentat spre exemplu, sugerează un deficit de estrogeni mai vechi, în timp ce prezența pigmentării normale și a tonusului mamar sugerează încă o secreție de estrogeni. O secreție mamelonară sau o formațiune autopalpată sau depsitată de medic sunt urgențe de investigat. Patologia mamară malignă este foarte frecventă în această perioadă a vieții femeii.

Consultul ginecologic este obligatoriu la 6 luni, la orice femeie sexual activă. Palparea bimanuală, consultul cu valve și examen citologic Babeș Papanicolau sunt absolut necesare.

Află cum să rămâi în formă la menopauză 

 

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ai cont sau card la BCR? Ce premii poți să primești gratuit. Anunț important pentru clienți
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Este obligatoriu în România. A intrat în vigoare miercuri, 31 Iulie
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Impozit triplu pe locuințe. Noul mecanism de calcul
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Alertă pe Otopeni! Motivul pentru care un avion cu 153 de pasageri la bord a declarat urgență la doar câteva minute după decolare
Capital.ro
Se pună limită la plăți. Românii cu restricție la plata cu bani CASH: Risc ridicat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
S-a descoperit al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței! Oamenii legii sunt aproape de a încheia cazul care a zguduit România
substantial.ro
Accident în lanț cu cinci mașini implicate în zona Medgidia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! DONALD TRUMP joacă TARE!
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?