Ministerul Muncii propune trei programe pentru servicii destinate victimelor violenţei domestice

Ministerul Muncii vrea să aloce în următorii trei ani peste 48 de milioane de lei pentru trei programe de interes naţional (PIN) prin care ar urma să fie înfiinţate diferite servicii de suport, precum centre de primire în regim de urgenţă a victimelor violenţei domestice, servicii de prevenire şi combatere, dar şi centre pentru agresori, în toate judeţele ţării. 
Iulian Tudor
30 aug. 2016, 12:10
Ministerul Muncii propune trei programe pentru servicii destinate victimelor violenţei domestice

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programelor de interes naţional în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi violenţei în familie prevede alocarea a 48.200.000 lei în perioada 2017-2019, pentru înfiinţarea sau dezvoltarea unor servicii destinate protecţiei victimelor violenţei în familie, dar şi pentru asigurarea capacităţii instituţionale de implementare a proiectelor.

Primul PIN prevăzut în proiectul de act normativ vizează înfiinţarea sau consolidarea centrelor de primire în regim de urgenţă sau de recuperarea şi a centrelor pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi organizarea echipelor de intervenţie integrate.

Acest program ar urma să se deruleze timp de 36 de luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019, bugetul alocat fiind de 23.000.000 lei.

Practic, în perioada de implementare ar trebui să se asigure funcţionarea a 42 de centre pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie (unele trebuind să fie înfiinţate, altele consolidate) în cele 41 de judeţe şi în Bucureşti, a 16 centre de primire în regim de urgenţă sau de recuperare adresate victimelor violenţei, iar numărul beneficiarilor ar trebui să crească cu cel puţin 7.000 de persoane.

Cel de-al doilea PIN vizează înfiinţarea şi susţinerea serviciilor de asistenţă pentru agresori în cazurile de violenţă în familie, iar proiectul de act normative prevede alocarea unui buget de 16.800.000 lei pentru cei trei ani de implementare.

În total, ar trebui înfiinţate 42 de centre pentru agresori şi pregătite toate echipele care ar urma să acorde consiliere agresorilor.

Practic, în aceste centre se va lucre cu agresorii pentru prevenirea comportamentelor abuzive.

Cel de-al treilea PIN vizează creşterea participării femeilor la procesul decizional şi promovarea în funcţii de conducere şi de decizie, bugetul propus pentru a fi aprobat fiind de 8.400.000 lei.

Prin acest program se va urmări înfiinţarea şi dezvoltarea a 42 de reţele resursă care să susţină şi să promoveze participarea echilibrată a femeilor şi a bărbaţilor la procesul decizional, precum şi a 42 de planuri de acţiune care să includă măsuri de suport pentru femei în scopul creşterii numărului acestora în funcţii de conducere şi de decizie.

De asemenea, cel puţin 42 de persoane juridice (IMM-uri / companii) şi cel puţin 100 de instituţii ale administraţiei publice locale ar trebui să beneficieze de asistenţă de specialitate pentru elaborarea şi implementarea unui plan de promovare a principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

Fondurile necesare pentru finanţarea programelor de interes naţional se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în limita fondurilor bugetare aprobate Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi.

Iniţiatorii proiectului de act normativ arată în nota de fundamentare, că în România încă există o toleranţă ridicată faţă de violenţa în familie şi continuă vehicularea clişeelor referitoare la violenţă, ceea ce generează, în multe cazuri, considerarea comportamentului violent ca un comportament normal.

„În consecinţă, comportamentul violent, deghizat în normalitate, se transmite de la o generaţie la alta. Referitor la gravitatea fenomenului, potrivit datelor MMFPSPV, rezultă că se conturează o tendinţă negativă, manifestată prin creşterea formelor de violenţă familială extreme”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.

Astfel, o analiză comparativă a situaţiei deceselor rezultate din acte de violenţă în familie, făcută pentru anii 2010, 2011 şi 2012, relevă un fapt îngrijorător care impune necesitatea unor măsuri ferme. Din analiza menţionată rezultă că în anul 2010 s-au înregistrat 175 de decese, în 2011, 138 de decese, iar în 2012,141, din cauza actelor de violenţă în familie.

De asemenea, potrivit datelor MMFPSPV, rezultă că în România în ultimii ani se manifestă o tendinţă de creşterea numărului de cazuri de violenţă în familie: de la 11.592 în anul 2010 la 14.376 în anul 2012.

Numărul deceselor înregistrate în anul 2014 ca urmare a actelor de violenţă se ridică la 142 de persoane, iar în 2015 la nivel naţional existau numai 33 de servicii în regim de zi pentru victimele violenţei în familie, 25 fiind centre de prevenire şi combaterea violenţei, iar opt sunt centre pentru servicii de informare şi sensibilizare a populaţiei.

În prezent, în pofida numărului mare de cazuri de violenţă domestică, există judeţe care nu niciun adăpost pentru victime: Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Sălaj, Tulcea, Timiş, Vrancea, Sector 2, Sector 4, Sector 6, iar sub 50 la sută din populaţie are informaţii cu privire la Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Un alt aspect îngrijorător este faptul că sunt constituite dosare penale în numai doi la sută din numărul de plângeri penale înregistrate împotriva agresorilor, iar durata medie, la nivel naţional, de judecare a unei cereri de emitere a unui ordin de protecţie este de 33 de zile.

Documentul va fi în dezbatere publică pe site-ul MMFPSPV până în 7 septembrie.

Spynews
Scandal uriaș acasă la Ionel Ganea! Polițiștii ar fi intervenit de urgență, după ce fostul atacant și-ar fi bătut un vecin
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Facultatea de stat din România unde elevii trebuie să plătească o taxă dacă au avut media sub 8.50. Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îl plâng pe marele cântăreţ. A murit mult prea devreme
Playtech.ro
Ce notă a luat George Simion la Bacalaureat. La asta nu te așteptai!
DailyBusiness
Petrom dă lovitura! A treia IEFTINIRE a carburanților într-o singură săptămână!
Adevarul
Denumirea Transnistria, interzisă de regimul de la Tiraspol și asociată cu fascismul, stârnește îngrijorări în rândul experților
Spynews
Exclusiv! Primele declarații ale Adrianei Simionescu despre despărțirea de soțul ei, Nicu. Fiica lui Adrian Minune spune că NU divorțează de tatăl fetiței sale
Spynews
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Cristian Costin de la Insula Iubirii despre relația de dragoste cu Justyna Gradek, fosta lui Alex Bodi! Unde s-au cunoscut cei doi. Au bifat deja o vacanță împreună
Evz.ro
Un asteroid a lovit Pământul. Ce s-a întâmplat în Filipine
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Cancan.ro
Încă un divorț în familia lui Adrian Minune! Și-au spus ADIO, la doar două luni după nuntă 😲
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a lovit România! Ce magnitudine a avut și care sunt zonele afectate
Capital.ro
Anunțul cumplit făcut de Monica Pop. Boala gravă care o macină: Nu e ceva vesel
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025
substantial.ro
Ionel Ganea, implicat într-un scandal cu vecinii: plângeri la poliție și ordin de protecție
MediaFlux
SE DAU BANI pentru activități casnice. Ce reguli trebuie respectate
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...