Poziţia a fost exprimată de Geoană într-un comunicat de presă, în care se face referire la „gesturile şi declaraţiile” preşedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover.
„Ceea ce domnul Kover şi mentorii săi nu vor să înţeleagă este că buna relaţie dintre România şi Ungaria este cheia stabilităţii în Europa Centrală şi de Sud-Est. Suntem martorii unui moment de cumpănă şi de testare a unui parteneriat serios, care a fost construit cu mari eforturi de ambele părţi vreme de mai mult de două decenii. Faptul că, prin atitudini şi gesturi revizioniste, acest parteneriat este supus unui atac sistematic este o problemă care depăşeşte cadrul naţional şi devine europeană”, susţine Geoană.
Preşedintele Comisiei de politică externă ţine să salute poziţia „unitară” a forţelor politice din România, inclusiv a UDMR, faţă de „gesturile şi provocările” lui Laszlo Kover, care este „implicat de o manieră inacceptabilă în campania electorală a unui anumit partid al etnicilor maghiari din România”.
În plus, Geoană îl acuză de oficialul ungar că prin gesturile şi vizitele sale s-a concentrate pe „promovarea unor figuri acuzate de anti-semitism, anti-românism şi fascism sau pe aducerea de insulte unor instituţii ale statului român”.
El menţionează că în realitatea scopul lui Kover ar fi acela de a încuraja crearea unui echivalent pentru „Jobbik”, partid maghiar de extremă dreaptă, „astfel provocând daune ireparabile intereselor comunităţii maghiare din România şi parteneriatului româno-ungar”.
Mai mult decât atât, preşedintele Comisiei de politică externă spune că „autorităţile române ar fi perfect îndreptăţite să ia măsuri de interzicere a prezenţei în România, pe perioada campaniei electorale, a unor politicieni cu astfel de atitudini periculoase şi revizioniste”.
„Un gest diplomatic ferm al României, explicat corect oficialilor din Ungaria şi europeni, ar putea fi o soluţie de a pune capăt acestui şir de provocări şi escaladări care sunt parte a unui plan revizionist şi naţionalist al unor politicieni de la Budapesta, în dispreţul bunelor relaţii care au caracterizat România şi Ungaria în ultimii 22 ani”, mai susţine Mircea Geoană.
Senatorul face, totodată, un apel către politicienii responsabili din Ungaria să ia atitudine şi să se opună unor atitudini care nu pot decât să dăuneze parteneriatului dintre România şi Ungaria.
Geoană susţine că îşi rezervă dreptul de „a transmite către organizaţii şi instituţii, europene şi internaţionale, o informare completă cu privire la atitudini precum cea a lui Laszlo Kover şi a altor politicieni şi oficiali maghiari, în ideea în care riscurile comune la nivel regional şi european trebuie tratate de o manieră rapidă şi comună, pentru a prezerva ceea ce am obţinut atât de greu după 1989 – pace, stabilitate şi respect pentru drepturile omului în Europa”.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, poate fi declarat „persona non grata” de către Ministerul român al Afacerilor Externe dacă atitudinea sa va depăşi limita legii şi principiul bunelor relaţii dintre România şi Ungaria, potrivit premierului Victor Ponta.
Kover urmează să participe, marţi seară, după ora 19.00, la festivitatea de încheiere a campaniei PCM pentru Târgu Mureş, iar la ora 22.00 acesta se va îndrepta spre Odorheiu Secuiesc.
Miercuri, Kover ar urma să fie prezent în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc (Harghita) şi în Covasna, iar joi – ultima zi programată pentru această vizită – în Sălaj şi Satu Mare, a spus Kiss Istvan.
Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, îi adresaseră o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciază că ar fi „utilă” amânarea vizitei acestuia „pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”.
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului i-au cerut omologului ungar să-şi amâne vizita în România pentru perioada post alegerile locale din 10 iunie, motivând faptul că este „imperios necesar” ca participarea la procesul alegerilor să fie „liberă de orice ingerinţă”.
„Pentru România şi Ungaria, existenţa comunităţii maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veţi înţelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă”, susţin, într-o scrisoare adresată lui Kover Laszlo, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precum şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga.
În finalul scrisorii se menţionează că, „dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade”, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului consideră „utilă amânarea vizitei” pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale.
„Suntem convinşi că o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neînțelegeri şi ar da expresie celor mai bune tradiții de dialog şi responsabilitate din relațiile noastre”, se precizează în scrisoarea semnată de Blaga şi Anastase.
În plus, cei doi lideri politici spun că dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii celor două state „impun nevoia unor politici publice echitabile şi curajoase, ferite de derapaje de orice natură”.
Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a declarat că insistă să vină în România marţi, după ce luni preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au cerut să îşi amâne vizita după alegerile locale, relata MTI.
Într-o scrisoare de răspuns adresată preşedinţilor celor două Camere, Kover spunea că va face o vizită neoficială în România, o ţară prietenă, ca persoană privată, ca politician, ca preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM) şi nu în ultimul rând ca cetăţean european dar nu în calitate de demnitar public.
Kover a subliniat că, înaintea diferitelor alegeri, politicienii români au efectuat vizite similare în R. Moldova şi Spania pentru a susţine forţele politice româneşti locale în mod democratic.
Kover şi-a exprimat speranţa că va putea dispersa îngrijorările politice şi a cerut părţii româneşti să îl informeze imediat dacă există vreun obstacol legal pentru vizita sa.
Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat la evenimentele PCM din România şi între 24 şi 27 mai. La Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, Kover a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului la Odorheiul Secuiesc, calificând atitudinea Guvernului român drept „neprietenoasă, necivilizată şi barbară”.
Sâmbătă, premierul român Victor Ponta i-a cerut omologului său Viktor Orban să se distanţeze de declaraţiile lui Kover. Secretarul de presă al lui Orban i-a răspuns însă că Ungaria consideră cazul mai mult un act de reverenţă decât unul de natură politică.