Proiectul de lege a fost elaborat de către Ministerele Administraţiei şi de Interne şi de Autoritatea Electorală Permanentă şi prevede eliminarea cărţilor de alegător. Practic, expunerea de motive a proiectului este constatarea eşecului guvernelor succesive de a implementa cartea de alegător, precum şi inutilitatea cheltuielilor făcute până acum pentru eliberarea lor.
„Termenul privind data de la care utilizarea cărţilor de alegător devine efectivă a făcut obiectul unor modificări legislative succesive, în sensul prorogării acestuia, pentru asigurarea unui interval de timp suficient în care tuturor cetăţenilor români cu drept de vot să le fie eliberate cărţi de alegător. Cu toate acestea, până în prezent, au intrat în posesia cărţii de alegător aproximativ 83,53% dintre cetăţenii români cu drept de vot, care au solicitat carte de identitate. Prin urmare, există un număr semnificativ de cetăţeni români cu drept de vot (aproximativ 16,47%) care sunt deţinători numai de buletine de identitate, aflate încă în termen de valabilitate, carte de identitate provizorie sau nu deţin document de identitate, astfel încât, la data procedurilor electorale din anul 2012 (n.red. – prevede că utilizarea cărţilor de alegător se aplică începând cu alegerile parlamentare din 2012), există posibilitatea să se înregistreze în continuare situaţia în care nu toţi cetăţenii cu drept de vot deţin carte de alegător”, se arată în expunerea de motive.
Folosirea cărţii de alegător ar presupune, prin urmare, că un segment important din cetăţenii cu drept de vot să fie în imposibilitate de a-şi exercita dreptul de vot al alegerile parlamentare din toamnă.
„Prin acest demers normativ se reglementează în mod unitar exercitarea dreptului de vot doar pe baza actului de identitate aflat în termen de valabilitate. În consecinţă, întrucât cartea de alegător constituie un document care nu are acelaşi rol în cadrul celorlalte procese electorale, documentul de referinţă nu va mai fi emis, personalizat şi eliberat cetăţenilor români. Prezentul proiect învederează eliminarea neajunsurilor şi a inadvertenţelor legate de o reglementare neunitară, în sensul că se elimină condiţionarea exercitării dreptului de vot în ţară, de către cetăţenii români, de existenţa cărţii de alegător, comparativ cu cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care pot vota şi fără carte de alegător. De asemenea, este avută în vedere eliminarea riscurilor de contrafacere a documentului, dată fiind existenţa unor minime elemente de siguranţă”, susţin iniţiatorii.
Nu în ultimul rând, eliberarea gratuită a cărţii de alegător presupune şi costuri pentru statul român. Astfel, pentru achizioţionarea de consumabile necesare întocmirii cărţilor de alegător, în 2010 s-au cheltuit 141.000 de lei, iar în 2011, 169.000 de lei.